Politie zet traangas in op betoging zorgpersoneel

De politie heeft dinsdag traangas gebruikt tegen betogers van het zorgpersoneel in Brussel. Dat gebeurde aan het einde van de manifestatie, bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Enkele manifestanten probeerden om het kabinet van de minister binnen te dringen. Ze konden aan de ingang met wat duw- en trekwerk worden tegengehouden, maar de deur van de ingang raakte wel beschadigd. Niemand werd opgepakt, bevestigt de woordvoerster van de politie, Ilse Van de keere. Volgens haar werden enkele relschoppers wel geïdentificeerd.

In Brussel zijn dinsdag duizenden personeelsleden uit de zorg op straat gekomen om te protesteren tegen de verplichte vaccinatie in hun sector. De politie schat het aantal demonstranten op zo’n 3.800.

De manifestatie werd georganiseerd door het gemeenschappelijk vakbondsfront uit Brussel en Wallonië. Ze komt er na een week van mobilisatie voor het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De betoging startte omstreeks 10.30 uur op de Kapellemarkt en trok nadien naar het kruispunt Kunst-Wet. Heel wat manifestanten droegen borden en spandoeken mee waar gewaarschuwd wordt voor nog meer personeelstekort in de zorg als de vaccinatie verplicht wordt. “Red onze gezondheidszorg in plaats van te ontslaan”, of “Mijn lichaam, mijn keuze”, staat er te lezen. De betoging verliep luidruchtig, onder meer door het gebruik van knalvuurwerk. Achteraan lopen brandweerlieden en ambulanciers.

Een delegatie van de zorgvakbonden heeft dinsdag een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van de Franstalige regeringspartijen (Ecolo, PS, MR). Ook was er een gesprek op het kabinet van minister Vandenbroucke.

Het federale kernkabinet is het vorige maand eens geraakt over een regeling voor de vaccinatieplicht in de zorg. Vanaf 1 januari krijgt het zorgpersoneel drie maanden de tijd om zich te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert, wordt ontslagen en krijgt dan meteen een volledige werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon. Maar de vakbonden vrezen dat deze verplichting het personeelstekort in de sector nog zal doen toenemen.

“Het bestraffen van niet-gevaccineerden zal de tekorten nog doen toenemen tot een punt dat de gezondheidszorg in ons land in gevaar komt”, meent vakbondssecretaris Olivier Nyssen.

“De verplichting beperken tot de zorgsector is discriminerend,” vindt een 62-jarige verpleegster uit Dinant. Ze vreest dat 10 procent van het zorgpersoneel op 1 april zal moeten verdwijnen, terwijl het vinden van nieuwe collega’s nu al bijzonder moeilijk is. “Men moet het beroep weer aantrekkelijker maken om de toekomst veilig te stellen.”

Invoering verplichte vaccinatie zorgpersoneel loopt mogelijk vertraging op

De wettekst die de verplichte coronavaccinatie voor het zorgpersoneel invoert, loopt mogelijk vertraging op. Het ontwerp wordt pas begin volgend jaar verwacht in de Kamer omdat er nog gewacht wordt op het advies van de Raad van State, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dinsdag tijdens de commissie Gezondheid.

In Brussel zijn vandaag/dinsdag volgens politiecijfers 3.800 zorgmedewerkers op straat gekomen tegen de verplichte coronavaccinatie in hun sector. Die komt er na een akkoord op het Overlegcomité, waar de federale regering en de deelstaten vertegenwoordigd zijn, en zal worden ingevoerd via een wetsontwerp van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Het kernkabinet besliste vorige maand om de verplichting vanaf 1 januari in te voeren, waarna het zorgpersoneel drie maanden de tijd krijgt om zich volledig te laten vaccineren. Wie dat daarna nog weigert wordt ontslagen en krijgt een werkloosheidsuitkering, of wordt geschorst zonder loon. Maar de invoering loopt mogelijk wat vertraging op. De wettekst zal dit jaar niet meer op de agenda van de Kamer terechtkomen omdat de Raad van State zich nog moet uitspreken in algemene vergadering, legde minister Vandenbroucke dinsdagmiddag uit in Commissie.

Wat dat betekent voor de timing van de vaccinatieplicht is niet helemaal duidelijk, maar in de wandelgangen valt te horen dat een en ander juridisch wordt onderzocht. In regeringskringen klinkt het dat de overgangsperiode tussen 1 januari en 1 april mogelijk wat wordt ingekort doordat het wetsontwerp pas later in werking kan treden.

Een delegatie van de demonstranten is dinsdag ontvangen op het kabinet van Vandenbroucke, laat de woordvoerder van de minister nog weten. Er is een gesprek geweest met de kabinetschef. Het sociaal overleg over de vaccinatieplicht voor het zorgpersoneel zou in de loop van de komende dagen beginnen. De vakbonden vrezen dat de beslissing het tekort aan zorgpersoneel verder zal doen oplopen.

Partner Content