Maar dat is veel te vaag, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. 'Op basis hiervan kan de politie amper handhaven. Als we nu een wielertoerist aantreffen op 50 kilometer van zijn huis, hebben we niets in handen om te zeggen dat het niet mag. En wat met al die wandelaars? Als ze zeggen dat ze de wagen niet genomen hebben en van bij hun thuis al vijf kilometer gestapt hebben, kunnen we niets doen.'

Daarom vraagt de politie concrete richtlijnen. Zoals in Frankrijk, waar alle niet-essentiële verplaatsingen beperkt zijn tot één uur per dag, één kilometer rond de woning. Paelinck wil zich niet uitspreken over de precieze afstand of tijdsduur. 'Zolang het maar duidelijk is, niet alleen voor ons, maar ook voor de sporters', klinkt het.

Binnenlandse Zaken reageert dat de maatregelen constant geëvalueerd worden en indien nodig aangepast. 'Maar voorlopig blijft de regel voor fietsers: rijd alleen en gebruik je gezond verstand.'

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem laat aan VRT NWS weten dat hij niet wil vooruitlopen op de zaak. 'De lokale politie kan suggesties en bezorgdheden aankaarten binnen het federale coördinatiecomité van het crisiscentrum, dat dit op tafel van Nationale Veiligheidsraad brengt. We kunnen niet vooruitlopen op eventuele beslissingen maar steunen in elk geval alle initiatieven om volledige klaarheid en duidelijkheid te scheppen voor onze politiemannen en vrouwen, die we zeer dankbaar zijn voor hun grote inzet', klinkt het.

Maar dat is veel te vaag, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. 'Op basis hiervan kan de politie amper handhaven. Als we nu een wielertoerist aantreffen op 50 kilometer van zijn huis, hebben we niets in handen om te zeggen dat het niet mag. En wat met al die wandelaars? Als ze zeggen dat ze de wagen niet genomen hebben en van bij hun thuis al vijf kilometer gestapt hebben, kunnen we niets doen.' Daarom vraagt de politie concrete richtlijnen. Zoals in Frankrijk, waar alle niet-essentiële verplaatsingen beperkt zijn tot één uur per dag, één kilometer rond de woning. Paelinck wil zich niet uitspreken over de precieze afstand of tijdsduur. 'Zolang het maar duidelijk is, niet alleen voor ons, maar ook voor de sporters', klinkt het. Binnenlandse Zaken reageert dat de maatregelen constant geëvalueerd worden en indien nodig aangepast. 'Maar voorlopig blijft de regel voor fietsers: rijd alleen en gebruik je gezond verstand.' Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem laat aan VRT NWS weten dat hij niet wil vooruitlopen op de zaak. 'De lokale politie kan suggesties en bezorgdheden aankaarten binnen het federale coördinatiecomité van het crisiscentrum, dat dit op tafel van Nationale Veiligheidsraad brengt. We kunnen niet vooruitlopen op eventuele beslissingen maar steunen in elk geval alle initiatieven om volledige klaarheid en duidelijkheid te scheppen voor onze politiemannen en vrouwen, die we zeer dankbaar zijn voor hun grote inzet', klinkt het.