Decaluwé reisde naar China voor een tiendaagse trip met zes burgemeesters en dertien politiechefs. De groep werd met een militaire parade ontvangen door een Chinese provincie­gouverneur en bezocht het hoofdkwartier van gsm-fabrikant Huawei en pakjesdienst Alibaba. Er was ook een rondleiding in Shanghai waar ze een cameraschild bezochten.

Net voor de afreis zette de Staatsveiligheid een sensibiliseringsbriefing op. 'We waarschuwden op alle mogelijke manieren voor deze trip. Maar ze luisterden niet', zegt een welingelichte bron aan Het Nieuwsblad en De Standaard.

'Zeker het bezoek aan Huawei valt zwaar', klinkt het. Huawei wordt door vele westerse veiligheidsdiensten gezien als een instrument voor spionage door de Chinese overheid.

Gouverneur Decaluwé reageert verbaasd. Hij erkent dat hij gebrieft is door de Staatsveiligheid. 'Maar eerlijk, ze hebben nooit gezegd dat ik die reis niet mocht organiseren. Als ze dat vinden, moeten ze dat duidelijker zeggen. Ik ga al dertig jaar naar China en ga volgende maand nog eens. Ik heb niet het gevoel dat ik bespioneerd ben geweest', aldus Decaluwé.

Lees ook: 'Het staatskapitalisme eist zijn tol'

Decaluwé reisde naar China voor een tiendaagse trip met zes burgemeesters en dertien politiechefs. De groep werd met een militaire parade ontvangen door een Chinese provincie­gouverneur en bezocht het hoofdkwartier van gsm-fabrikant Huawei en pakjesdienst Alibaba. Er was ook een rondleiding in Shanghai waar ze een cameraschild bezochten. Net voor de afreis zette de Staatsveiligheid een sensibiliseringsbriefing op. 'We waarschuwden op alle mogelijke manieren voor deze trip. Maar ze luisterden niet', zegt een welingelichte bron aan Het Nieuwsblad en De Standaard. 'Zeker het bezoek aan Huawei valt zwaar', klinkt het. Huawei wordt door vele westerse veiligheidsdiensten gezien als een instrument voor spionage door de Chinese overheid. Gouverneur Decaluwé reageert verbaasd. Hij erkent dat hij gebrieft is door de Staatsveiligheid. 'Maar eerlijk, ze hebben nooit gezegd dat ik die reis niet mocht organiseren. Als ze dat vinden, moeten ze dat duidelijker zeggen. Ik ga al dertig jaar naar China en ga volgende maand nog eens. Ik heb niet het gevoel dat ik bespioneerd ben geweest', aldus Decaluwé.