In het West-Vlaamse Oudenburg zijn kinderen van negen jaar uit een basisschool ondervraagd door de politie in verband met een diefstal.

Aanleiding was het feit dat de juffrouw van de klas in de vrije basisschool Heilige Familie haar gsm en bankkaart kwijt was en daar één van de leerlingen van verdenkt.

De kinderen uit het vierde leerjaar werden één voor één uit de klas
gehaald en moesten aan twee agenten vertellen wat ze wisten van de diefstal. De ouders reageerden daar verontwaardigd op.

Overleg

Met acht van de zeventien kinderen voerde de politie een gesprek. De anderen zouden in de loop van dinsdag volgen, maar de politie meldde dinsdagochtend dat er op het stadhuis van Oudenburg overleg was gepland met de schooldirectie en de burgemeester. Het onderzoek werd voorlopig opgeschort.

Tijdens het overleg werd beslist om voort te gaan met het onderzoek. Maar de politie laat de zaak even bekoelen. Ze denkt eraan de kinderen eventueel op een andere manier te ondervragen, thuis bijvoorbeeld of op het politiekantoor in het bijzijn van de ouders.

Volgens de woordvoerster van de lokale politie is er trouwens niets illegaals gebeurd omdat de politie negenjarigen mag verhoren. Het ging trouwens niet om echte ondervragingen, eerder om gesprekken van een vijftal minuten, aldus de politie.

In een reactie op de berichtgeving in Het Laatste Nieuws zei de politie dinsdag dat ze door de directie van de school op de hoogte werd gebracht van de diefstal.

Katholiek onderwijs niet gelukkig

Het katholiek onderwijs is bij monde van directeur-generaal Mieke Van Hecke niet gelukkig met de gang van zaken. In een eerste reactie verklaarde ze dinsdag dat er beter eerst met de ouders was gepraat in plaats van naar de politie te stappen.

Volgens de directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) zal er contact worden opgenomen met de school. Burgemeester Ignace Dereeper noemde de gang van zaken dinsdag op Radio 1 ongehoord.

In het West-Vlaamse Oudenburg zijn kinderen van negen jaar uit een basisschool ondervraagd door de politie in verband met een diefstal.Aanleiding was het feit dat de juffrouw van de klas in de vrije basisschool Heilige Familie haar gsm en bankkaart kwijt was en daar één van de leerlingen van verdenkt.De kinderen uit het vierde leerjaar werden één voor één uit de klas gehaald en moesten aan twee agenten vertellen wat ze wisten van de diefstal. De ouders reageerden daar verontwaardigd op.OverlegMet acht van de zeventien kinderen voerde de politie een gesprek. De anderen zouden in de loop van dinsdag volgen, maar de politie meldde dinsdagochtend dat er op het stadhuis van Oudenburg overleg was gepland met de schooldirectie en de burgemeester. Het onderzoek werd voorlopig opgeschort.Tijdens het overleg werd beslist om voort te gaan met het onderzoek. Maar de politie laat de zaak even bekoelen. Ze denkt eraan de kinderen eventueel op een andere manier te ondervragen, thuis bijvoorbeeld of op het politiekantoor in het bijzijn van de ouders.Volgens de woordvoerster van de lokale politie is er trouwens niets illegaals gebeurd omdat de politie negenjarigen mag verhoren. Het ging trouwens niet om echte ondervragingen, eerder om gesprekken van een vijftal minuten, aldus de politie.In een reactie op de berichtgeving in Het Laatste Nieuws zei de politie dinsdag dat ze door de directie van de school op de hoogte werd gebracht van de diefstal. Katholiek onderwijs niet gelukkigHet katholiek onderwijs is bij monde van directeur-generaal Mieke Van Hecke niet gelukkig met de gang van zaken. In een eerste reactie verklaarde ze dinsdag dat er beter eerst met de ouders was gepraat in plaats van naar de politie te stappen. Volgens de directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) zal er contact worden opgenomen met de school. Burgemeester Ignace Dereeper noemde de gang van zaken dinsdag op Radio 1 ongehoord.