De politie heeft 15.000 onbetaalde superboetes versnipperd. "De staatskas loopt zo minstens 5 miljoen euro mis", zegt Jan Adam van de vakbond ACV Politie. Dat schrijven De Morgen en La Dernière Heure.

De politiedienst Nationale Gerechtelijke Signaleringen in Brussel vernietigde de boetes. Het betrof aanvragen om bestuurders, die door de rechter veroordeeld waren, in de politiedatabank in te geven, zodat de politie bij een eventuele nieuwe confrontatie met de bestuurder onmiddellijk de uitstaande schuld zou kunnen opeisen. Het merendeel van de 15.000 overtreders waren buitenlanders, vooral Fransen. Ze waren veroordeeld voor onder meer overdreven snelheid, vluchtmisdrijf en rijden onder invloed van alcohol en drugs. Het ging om boetes tussen de 300 en 800 euro.

Versnipperen
In december 2011 hebben we die boetes laten versnipperen door een gespecialiseerde firma, zegt commissaris Pietro Politi. "De boetes waren verjaard en dus niets meer waard." De federale politie beweert de totale waarde niet te kennen. Maar ze geeft wel toe dat het om miljoenen gaat. "Minstens 5 miljoen euro", zegt Jan Adam. "Mogelijk zelfs 7 of 8 miljoen."

15.000 boetes
De federale politie beklemtoont dat de 15.000 boetes nooit allemaal geïnd zouden zijn als de bestuurders destijds waren gesignaleerd. "We hadden toch nooit alle bestuurders gevonden." (Belga/INM)

De politie heeft 15.000 onbetaalde superboetes versnipperd. "De staatskas loopt zo minstens 5 miljoen euro mis", zegt Jan Adam van de vakbond ACV Politie. Dat schrijven De Morgen en La Dernière Heure. De politiedienst Nationale Gerechtelijke Signaleringen in Brussel vernietigde de boetes. Het betrof aanvragen om bestuurders, die door de rechter veroordeeld waren, in de politiedatabank in te geven, zodat de politie bij een eventuele nieuwe confrontatie met de bestuurder onmiddellijk de uitstaande schuld zou kunnen opeisen. Het merendeel van de 15.000 overtreders waren buitenlanders, vooral Fransen. Ze waren veroordeeld voor onder meer overdreven snelheid, vluchtmisdrijf en rijden onder invloed van alcohol en drugs. Het ging om boetes tussen de 300 en 800 euro. Versnipperen In december 2011 hebben we die boetes laten versnipperen door een gespecialiseerde firma, zegt commissaris Pietro Politi. "De boetes waren verjaard en dus niets meer waard." De federale politie beweert de totale waarde niet te kennen. Maar ze geeft wel toe dat het om miljoenen gaat. "Minstens 5 miljoen euro", zegt Jan Adam. "Mogelijk zelfs 7 of 8 miljoen." 15.000 boetes De federale politie beklemtoont dat de 15.000 boetes nooit allemaal geïnd zouden zijn als de bestuurders destijds waren gesignaleerd. "We hadden toch nooit alle bestuurders gevonden." (Belga/INM)