'Het nieuwe en efficiëntere wapen verhoogt de veiligheid en slagkracht van onze politiemannen en -vrouwen en stelt hen in staat om criminelen met gelijke middelen te bestrijden. Bovendien werkt deze aankoop kostenbesparend en stelt hij ons in staat om de opleidingen nog doeltreffender te organiseren', zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Zo zal het nieuwe semi-automatische vuurwapen met lange loop deel uitmaken van de basisopleiding. Het uniformiseren van de wapens zorgt naast het beter bestrijden van criminelen ook voor meer veiligheid voor politiemensen en de burgers in hun buurt. 'Als alle politiemensen de opleiding of bijscholing .300 gevolgd hebben, is het meteen veiliger als bijvoorbeeld korpsen elkaar onderling bijstand verlenen. Alle politiemensen ter plaatse kunnen dan de aanwezige collectieve wapens op een veilige en zelfde manier hanteren, beveiligen en opbergen. Wie van zone of korps verandert en de opleiding al volgde, zal ook niet hoeven bij te scholen wat het wapen betreft', legt de federale politie uit.

Korpsen die de wapens via het raamcontract aankopen, kunnen bovendien rekenen op de onderhandelde, lagere prijzen. Momenteel gebruiken de lokale politie en de federale politie als collectieve vuurwapens het UZI-machinepistool, de Heckler & Koch en/of de Steyr.

'Het nieuwe en efficiëntere wapen verhoogt de veiligheid en slagkracht van onze politiemannen en -vrouwen en stelt hen in staat om criminelen met gelijke middelen te bestrijden. Bovendien werkt deze aankoop kostenbesparend en stelt hij ons in staat om de opleidingen nog doeltreffender te organiseren', zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Zo zal het nieuwe semi-automatische vuurwapen met lange loop deel uitmaken van de basisopleiding. Het uniformiseren van de wapens zorgt naast het beter bestrijden van criminelen ook voor meer veiligheid voor politiemensen en de burgers in hun buurt. 'Als alle politiemensen de opleiding of bijscholing .300 gevolgd hebben, is het meteen veiliger als bijvoorbeeld korpsen elkaar onderling bijstand verlenen. Alle politiemensen ter plaatse kunnen dan de aanwezige collectieve wapens op een veilige en zelfde manier hanteren, beveiligen en opbergen. Wie van zone of korps verandert en de opleiding al volgde, zal ook niet hoeven bij te scholen wat het wapen betreft', legt de federale politie uit. Korpsen die de wapens via het raamcontract aankopen, kunnen bovendien rekenen op de onderhandelde, lagere prijzen. Momenteel gebruiken de lokale politie en de federale politie als collectieve vuurwapens het UZI-machinepistool, de Heckler & Koch en/of de Steyr.