De politie heeft een honderdtal Afghaanse asielzoekers die actievoerden nabij het kabinet van premier Elio Di Rupo in Brussel, met traangas uiteengejaagd. De asielzoekers manifesteerden in de hoop door een vertegenwoordiger van de eerste minister ontvangen te worden.

In volle spits was het gedeelte van de Wetstraat tussen de Regentlaan en het Warandepark niet bereikbaar voor het verkeer. De manifestanten toonden zich vastberaden om de plaats te bezetten, als ze geen vertegenwoordiger van het kabinet-Di Rupo konden ontmoeten en hen geen oplossing voor hun verblijf in België zou worden voorgesteld.

Twee politiekordons versperden de toegang tot het bewuste gedeelte van de Wetstraat. Iets na 18 uur zetten de agenten traangas in tegen de manifestanten, die zich hergroepeerden op het kruispunt Kunst-Wet.

Bij de manifestatie heeft de politie vijftig bestuurlijke aanhoudingen en één gerechtelijke aanhouding verricht. De andere manifestanten werden verzocht weg te gaan, als voorwaarde voor de eventuele vrijlating van opgepakte personen.

De voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, Alexis Deswaef, kwam ter plaatse en pleitte voor een moratorium op de uitwijzing van Afghanen die zich al lange tijd in België bevinden, en die goed geïntegreerd blijken. Onder de opgepakte personen zijn minstens vier gewonden, aldus nog Deswaef. Hij vraagt een tijdelijke verblijfsvergunning voor die mensen. (Belga/EE)

De politie heeft een honderdtal Afghaanse asielzoekers die actievoerden nabij het kabinet van premier Elio Di Rupo in Brussel, met traangas uiteengejaagd. De asielzoekers manifesteerden in de hoop door een vertegenwoordiger van de eerste minister ontvangen te worden. In volle spits was het gedeelte van de Wetstraat tussen de Regentlaan en het Warandepark niet bereikbaar voor het verkeer. De manifestanten toonden zich vastberaden om de plaats te bezetten, als ze geen vertegenwoordiger van het kabinet-Di Rupo konden ontmoeten en hen geen oplossing voor hun verblijf in België zou worden voorgesteld. Twee politiekordons versperden de toegang tot het bewuste gedeelte van de Wetstraat. Iets na 18 uur zetten de agenten traangas in tegen de manifestanten, die zich hergroepeerden op het kruispunt Kunst-Wet. Bij de manifestatie heeft de politie vijftig bestuurlijke aanhoudingen en één gerechtelijke aanhouding verricht. De andere manifestanten werden verzocht weg te gaan, als voorwaarde voor de eventuele vrijlating van opgepakte personen. De voorzitter van de Liga voor Mensenrechten, Alexis Deswaef, kwam ter plaatse en pleitte voor een moratorium op de uitwijzing van Afghanen die zich al lange tijd in België bevinden, en die goed geïntegreerd blijken. Onder de opgepakte personen zijn minstens vier gewonden, aldus nog Deswaef. Hij vraagt een tijdelijke verblijfsvergunning voor die mensen. (Belga/EE)