Politie-inspecteur verdacht van racisme tegenover Jinnih Beels (Samen)

15/01/18 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:42

Bron: Belga

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen is een zaak ingeleid waarbij politie-inspecteur Bert V. L. ervan beschuldigd wordt een racistische fotocollage te hebben verspreid van Jinnih Beels, hoofd diversiteit van de Mechelse politie.

Politie-inspecteur verdacht van racisme tegenover Jinnih Beels (Samen)

Jinnih Beels © Belga

Een 37-jarige hoofdinspecteur, Bert V.L. uit Mechelen, zou in februari vorig jaar een racistische fotomontage over politiecommissaris en kandidate voor Samen in Antwerpen Jinnih Beels hebben verspreid via berichtendienst Whatsapp. Op de collage stond een foto van Beels met als boodschap 'Waarom zou ik je een hand moeten geven? Jouw kleur staat mij niet aan.' De man werd in afwachting van zijn proces door de korpsleiding geschorst en moet zich nu voor de rechtbank verantwoorden voor aanzetten tot racisme.

Volgens de verdediging heeft de korpsleiding enkele collega's die hun steun aan V.L. wilden tonen, geïntimideerd om niet naar de zitting te komen maar dat had weinig effect gehad: zo'n vijftigtal agenten dook aan de zitting op, de zaal was zelfs te klein om hen allemaal van zitplaats te voorzien. 'Hier is veel volk ondanks de intimidatiepogingen. Dat doet mijn cliënt zichtbaar deugd', zegt meester Frédéric Thiebaut.

Burgemeester Bart Somers zegt dat er intern absoluut geen intimidatie is gebeurd, maar dat wel opgeroepen werd tot terughoudendheid. 'De rechter moet hier uitspraak over doen, er moet vertrouwen zijn in de rechtstaat. Maar agenten moeten zich bewust zijn van hun positie binnen de maatschappij', reageert Somers. 'Iedereen is vrij om de zitting bij de wonen, dit zal geen gevolgen hebben voor hun carrière.'

Ook korpschef Yves Bogaerts reageert op dezelfde manier. 'Ik heb met geen enkele inspecteur daarover gesproken, wel is intern opgeroepen tot terughoudendheid in een gerechtelijke zaak die lopende is', zegt hij. 'Agenten mogen niet in uniform aanwezig zijn op de zitting, maar zijn uiteraard vrij om hun collega te steunen.'

Onze partners