Grote controle bij vrachtwagenchauffeurs in haven van Zeebrugge: 101 van de 153 chauffeurs niet in orde met wekelijkse rust

De haven van Zeebrugge

Op een vrachtwagenparking vlak bij de haven van Zeebrugge hebben de politie- en inspectiediensten maandag een grote controleactie gehouden. De controles, onder leiding van de Arbeidsauditeur, richtten zich vooral op het respecteren van de sociale wetgeving. 101 van de 153 gecontroleerde chauffeurs waren niet in orde met de wekelijkse rust, meldt de federale politie .

Alle voertuigen op de parking waarvan de bestuurder aanwezig was, werden aan een controle onderworpen. De focus van de controles lag op het respecteren van de sociale wetgeving en dus de arbeids- en leefomstandigheden van de chauffeurs. Daarnaast brachten de douane en federale politie ook elk een drugshond mee en gebeurden er controles van onder andere de boorddocumenten en tachograaf.

Wekelijkse rust

Er werden uiteindelijk 101 inbreuken vastgesteld omtrent de wekelijkse rust van de chauffeurs. Vrachtwagenbestuurders zijn immers verplicht op regelmatige basis een lange pauze te nemen, van minstens 45 uur. Die mogen ze niet aan boord van hun voertuig doorbrengen. ‘In de praktijk blijkt echter dat er voor de chauffeurs vaak geen alternatieve rustplaats, zoals een hotel of appartement, voorzien is. Ze brengen hun weekendrust dan in de cabine van hun voertuig door, op parkings waar de nodige voorzieningen niet voor handen zijn’, klinkt het bij de politie.

Andere inbreuken

Ook werden 32 inbreuken op de terugkeerplicht vastgesteld. Vrachtwagens moeten minstens elke acht weken terugkeren naar het land van vestiging van de firma. Ook tegen deze regel worden in de praktijk vaak inbreuken vastgesteld. ‘Transportbedrijven die in andere Europese landen gevestigd zijn en wiens voertuigen daar zijn ingeschreven, opereren zo weken of maanden aan een stuk enkel in het buitenland, zonder terug te keren naar het land van inschrijving.’

Voorts werden nog zeven overtredingen op de rij- en rusttijden of het gebruik van de tachograaf vastgesteld en waren er acht andere inbreuken, waaronder het vervalsen of valselijk bekomen van verschillende documenten.

In totaal werd voor 189.400 euro aan boetes uitgeschreven, meestal ten aanzien van het transportbedrijf. Eén persoon werd bestuurlijk aangehouden wegens illegale tewerkstelling. Waar nodig zal verder onderzoek worden opgestart. In het kader van een navolgend onderzoek naar sociale dumping werden drie vrachtwagens in beslag genomen.

Partner Content