Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Sommige chauffeurs zijn zo dronken of onder invloed van drugs dat ze niet meer kunnen blazen. Andere bestuurders zijn niet in staat tot een normale ademanalyse - bijvoorbeeld omdat ze gewond geraakten na een ongeval. In al die gevallen moet een dokter een bloedproef afnemen. Om die gegevens een juridische (bewijs)waarde te laten hebben tot in de rechtbank, moet dit gebeuren in een heel specifieke soort bloedvenules - dat zijn buisjes om bloed op te vangen. De politiezones moeten die zelf bestellen bij de FOD Justitie.

Oplossing gezocht

De politiezone Westkust - De Panne, Koksijde en Nieuwpoort - deed dit vorige maand omdat ze bijna door haar voorraad heen zat. Alleen ving ze bot: "Sorry, maar er is geen budget meer. We kunnen de gevraagde bloedafnamesystemen dus niet bestellen."

"Straks komen de verkeersveilige nachten en de BOB-campagne eraan. Dit kon toch vermeden worden", vindt commissaris Patrick Van Gelder, verbindingsofficier tussen de gouverneur en de politie West-Vlaanderen.

De FOD Justitie werkt naar eigen zeggen aan een oplossing. "Er zal bijkomend budget worden vrijgemaakt, maar dat moet nog worden gecontroleerd", klinkt het.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Sommige chauffeurs zijn zo dronken of onder invloed van drugs dat ze niet meer kunnen blazen. Andere bestuurders zijn niet in staat tot een normale ademanalyse - bijvoorbeeld omdat ze gewond geraakten na een ongeval. In al die gevallen moet een dokter een bloedproef afnemen. Om die gegevens een juridische (bewijs)waarde te laten hebben tot in de rechtbank, moet dit gebeuren in een heel specifieke soort bloedvenules - dat zijn buisjes om bloed op te vangen. De politiezones moeten die zelf bestellen bij de FOD Justitie. De politiezone Westkust - De Panne, Koksijde en Nieuwpoort - deed dit vorige maand omdat ze bijna door haar voorraad heen zat. Alleen ving ze bot: "Sorry, maar er is geen budget meer. We kunnen de gevraagde bloedafnamesystemen dus niet bestellen." "Straks komen de verkeersveilige nachten en de BOB-campagne eraan. Dit kon toch vermeden worden", vindt commissaris Patrick Van Gelder, verbindingsofficier tussen de gouverneur en de politie West-Vlaanderen. De FOD Justitie werkt naar eigen zeggen aan een oplossing. "Er zal bijkomend budget worden vrijgemaakt, maar dat moet nog worden gecontroleerd", klinkt het.(Belga/RR)