Iedereen moest zijn identiteitskaart tonen en werd bovendien gefotografeerd - om de latere amokmakers makkelijker te kunnen identificeren. "Dit roept veel vragen op", zegt de privacycommissie in Het Nieuwsblad.

Net als andere Vlaamse zwemdomeinen wordt De Ster geregeld geconfronteerd met jongeren die met vechtpartijen de orde verstoren. "Tijdens het paasweekend waren er bij ook ons incidenten", zegt burgemeester Geerts. "Toen bleek dat de jongeren die voor overlast zorgden, voor 90% afkomstig waren uit het Antwerpse. Daarom deze ontradende en doelgerichte politieactie."

"Deze identiteitscontroles roepen veel vragen op", zegt Willem De Beukelaere van de privacycommissie. "De wet op het politieambt zegt dat een agent een redelijke aanwijzing moet hebben dat een persoon een misdrijf zou kunnen plegen, vooraleer hij om een identiteitskaart mag vragen."

Mag de politie ook foto's maken van bezoekers, voor het geval ze later een misdrijf zouden plegen? Volgens de privacycommissie moet je bij het inwinnen van identiteitsgegevens proportioneel te werk gaan: je mag enkel de gegevens opslaan die je echt nodig hebt.

De nieuwe korpschef van Sint-Niklaas, Johan De Paepe, wil met zijn aanpak van de overlast in De Ster zijn visitekaartje afgeven. Voor de foto's kon hij geen wettelijke basis voorleggen. "Maar we kunnen ze wel meteen gebruiken", zegt hij. "Er is een incident geweest tussen een buschauffeur en een passagier. De chauffeur mag binnenkort de foto's komen bekijken." (Belga)

Iedereen moest zijn identiteitskaart tonen en werd bovendien gefotografeerd - om de latere amokmakers makkelijker te kunnen identificeren. "Dit roept veel vragen op", zegt de privacycommissie in Het Nieuwsblad. Net als andere Vlaamse zwemdomeinen wordt De Ster geregeld geconfronteerd met jongeren die met vechtpartijen de orde verstoren. "Tijdens het paasweekend waren er bij ook ons incidenten", zegt burgemeester Geerts. "Toen bleek dat de jongeren die voor overlast zorgden, voor 90% afkomstig waren uit het Antwerpse. Daarom deze ontradende en doelgerichte politieactie." "Deze identiteitscontroles roepen veel vragen op", zegt Willem De Beukelaere van de privacycommissie. "De wet op het politieambt zegt dat een agent een redelijke aanwijzing moet hebben dat een persoon een misdrijf zou kunnen plegen, vooraleer hij om een identiteitskaart mag vragen." Mag de politie ook foto's maken van bezoekers, voor het geval ze later een misdrijf zouden plegen? Volgens de privacycommissie moet je bij het inwinnen van identiteitsgegevens proportioneel te werk gaan: je mag enkel de gegevens opslaan die je echt nodig hebt. De nieuwe korpschef van Sint-Niklaas, Johan De Paepe, wil met zijn aanpak van de overlast in De Ster zijn visitekaartje afgeven. Voor de foto's kon hij geen wettelijke basis voorleggen. "Maar we kunnen ze wel meteen gebruiken", zegt hij. "Er is een incident geweest tussen een buschauffeur en een passagier. De chauffeur mag binnenkort de foto's komen bekijken." (Belga)