Politie arresteert actievoerders voor bomen De Keyserlei

Nadat de Antwerpse politie actievoerders arresteerde, is het rooien van de bomen op de Keyserlei begonnen. Freya Piryns van Groen! hekelt dat het stadsbestuur ‘opnieuw geen rekening houdt met wat de burger wil’.

In Antwerpen heeft de politie een aantal van de dertigtal actievoerders die al meer dan een week hadden postgevat aan en in de met kap bedreigde lindebomen van de De Keyserlei opgepakt.

Dat meldt de actiegroep GroeNoord en is bevestigd door de lokale politie. Het rooien van de 96 bomen is ondertussen begonnen.

Aan de “bezetting” van de De Keyserlei lijkt een einde te komen. 21 actievoerders werden iets na 5.00 uur al op de grond opgepakt en bestuurlijk aangehouden. De politie heeft een hoogtewerker van de brandweer opgeroepen om, samen met een team van de federale politie, de laatste actievoerder op een veilige manier uit de bomen te halen. De politie plukte zo de laatste actievoerders uit de bomen, wat het totaal aantal arrestaties op 30 bracht.

Intussen zijn echter 35 nieuwe actievoerders opgedoken die zich proberen vast te ketenen aan de weinige resterende bomen. Maar de lokale politie was omstreeks 11 uur nog steeds massaal aanwezig om toe te zien op de kapwerken. Op die manier kon ze snel vijf van de bijkomende actievoerders oppakken. Net als de 30 eerder gearresteerden werden zij bestuurlijk aangehouden, allicht tot het kappen volledig achter de rug is. Mogelijk zorgt de nieuwe groep actievoerders voor extra vertraging.

Bomenrapport

De rechter in kortgeding oordeelde dat de stadsdiensten de bomen mogen kappen. Die rechtzaak was door Groen! Antwerpen aangespannen omdat de partij meende dat niet was aangetoond dat het kappen echt noodzakelijk was. Bovendien wil de stad de lindebomen vervangen door kleinere en traag groeiende essen.

Volgens de rechter wees een bomenrapport er echter op dat de bomen in slechte conditie zijn en 22 van hen zelfs sowieso moesten worden gekapt. Het herplanten zou bovendien meer kosten dan nieuwe bomen te zetten. Groen! en de actiegroepen reageerden ontgoocheld op de uitspraak. Tientallen actievoerders bleven de voorbije dagen op de De Keyserlei kamperen om de bomen zo lang mogelijk van kap te behoeden.

Freya Piryns (Groen!): ‘Zoveelste keer dat stadsbestuur geen rekening houdt met de burgers’

Antwerps Groen!-gemeenteraadslid Freya Piryns noemt het “moeilijk om te kijken naar het rooien van de bomen.” “Ik zag een vrouw weggesleurd worden door de politie. Ze was aan het schreeuwen, maar stond toch achter het hekken. De politie noemt dat ‘verstoring van de openbare orde’. Ik noem dat vrijheid van meningsuiting”, zegt ze op Radio 1.

Aan Knack zegt ze dat de discussie niet gaat over de heraanleg van de De Keyserlei. “Daar is iedereen het over eens. Maar het stadsbestuur van burgemeester Patrick Janssens (SP.A) heeft de architect niet gezegd die bomen te laten staan.” En dat neemt ze het stadsbestuur kwalijk. “Voor de zoveelste keer hebben ze niet geluisterd naar de wil van de burgers. Er zijn 12.000 handtekeningen verzameld tegen het rooien van die bomen. De tegenstand komt dus niet van enkele fundamentalistische groenen.”

Piryns: ‘Er is een stuk geschiedenis weggekapt’

Het bomenrapport vindt Piryns niet overtuigend. “Onze specialisten trokken andere conclusies. Wie die bomen ziet, weet ook meteen dat ze niet allemaal dood zijn.”

Piryns betreurt dat de kinderen van Antwerpen niet zullen opgroeien met die bomen: “Er is een stuk geschiedenis weggekapt. En ook een stuk zuurstof, want die bomen zijn niet enkel mooi en gezellig: ze nemen CO2 op en zorgen zo voor zuurstof in de stad.”

Piryns uit haar ongenoegen ook op Twitter: “#Keyserlei na de kap: een ontwortelde schepen krijgt zijn zin en dus zijn de bomen weg”. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content