“Politici, u kúnt het niet!” (Stijn Meuris)

Zanger Stijn Meuris, nochtans vurig minnaar van de politiek en de democratie, noemt de huidige impasse “een schande”. Hij wijt de situatie aan een combinatie van het failliet van het partijpolitieke systeem en de onkunde van de politici.

Een jaar na de verkiezingen vraagt Knack.be vijf dagen lang aan opiniemakers om terug te kijken op een jaar zonder regering. Vandaag het laatste deel: zanger Stijn Meuris.

Door een diep gevoel van onvrede met de vaderlandse politiek sloeg Stijn Meuris een jaar geleden, enkele weken voor de verkiezingen van 13 juni 2010 een noodkreet met een ‘Ik ga niet stemmen’-post op Facebook. Zelf noemde hij het “een kick in the butt voor al die politici die hun job niet naar behoren hebben gedaan. Die het land niet hebben bestuurd zoals het hoort. Die met onze toekomst hebben gespeeld.”

En, hebben de politici hun job de voorbije 12 maanden naar behoren gedaan?

Stijn Meuris: “Ik merk momenteel steeds meer een stuitend amateurisme, noem het onkunde, op bij de huidige politieke generatie. We zijn een jaar geleden moeten gaan stemmen – al heb ik dat persoonlijk niet gedaan – en vervolgens is daar niks mee gebeurd. Dat is geen democratie, maar eerder een vorm van dictatuur. Zelfs mijn poetsvrouw kan het beter. Niet dat we een Obama-figuur nodig hebben, maar er is tegenwoordig echt niemand meer met een beetje ‘carrure’. Om het met een ouderwets woord te zeggen: ik zie geen ‘staatsmanschap’ meer. Ik zie mensen die ik misschien op mijn barbecue zou willen uitnodigingen, maar geen staatsmannen. Ooit zal er wel een nieuwe generatie opstaan, net zoals we na acht jaar eindelijk opnieuw van een nationale voetbalploeg kunnen spreken, maar deze generatie politici kán het niet.”

“Anderzijds hebben we deze situatie ook te danken aan het failliet van het partijpolitieke systeem, een tendens die we trouwens ook in de rest van Europa waarnemen. Partijpolitieke idealen zijn flou geworden en lijken niet meer van deze tijd te zijn, en bijgevolg ook niet meer werkbaar. De politieke ideologieën zijn zo ontzettend verdeeld over verschillende partijen dat mensen gewoon niet meer weten waar partijen nu eigenlijk nog voor staan. De SP.A worstelt met haar ideeën, Groen! heeft niet echt een profiel,… alleen bij de N-VA – of je het er nu mee eens bent of niet – herkennen we nog een leidraad.”

Wat is het alternatief dan? Meuris: “Kijk, in Duitsland hebben ze de Muur doen vallen, in Zuid-Afrika hebben ze Apartheid de wereld uit geholpen, en wij kunnen nog niet eens het probleem-Brussel oplossen? We doen altijd alsof onze Belgische situatie uniek is in de wereld, maar dat is heus niet zo. Ik pleit voor een soort ‘raad’ van experts zonder politieke kleur, die op alle bestuursniveaus wordt ingesteld. Noem het een professionalisering of modernisering van het beleid. Ik wil geen partijpolitiek meer. Partijpolitiek is een ouderwets woord.”

Hoe moet het nu verder? Gelooft u nog in de slaagkansen van Formateur Elio Di Rupo?

Meuris: “Voor de zomer verwacht ik geen grote doorbraak meer. Toen ik hoorde dat de onderhandelaars wilden ‘overzomeren’, wist ik even niet waar ik het had. We hebben vorig jaar toch al ‘overzomerd’? Eigenlijk mag men van geluk spreken dat er onder de bevolking een soort van Belgische lethargie heerst, het bekende je-m’en-foutisme. Toch zal al dat getreuzel onvermijdelijk leiden tot een daad van verzet. Elk volk heeft ooit een catharsis nodig. Ik vermoed dat er na de zomer een soort van proto-regering komt, die weliswaar mooi zal staan op de foto, maar al heel snel zal duidelijk worden dat ook dit weer zal mislukken. En dan is het hek helemaal van de dam. Het volk zal dit misschien één jaar pikken, maar geen twee jaar.” (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content