De rectoren van de Vlaamse universiteiten zijn voorstander van een vrijblijvende oriënteringsproef. Dat zegt de Gentse rector Paul Van Cauwenberghe in een reactie op de grote toename van het aantal studenten.

De VRT meldde donderdag dat de studentenbevolking aan de universiteiten de laatste vijf jaar met bijna een kwart is gestegen: van 59.000 naar bijna 73.000.

Die toevloed van studenten zorgt voor infrastructurele problemen en bemoeilijkt het werk in kleine groepen.

Daarom legt Van Cauwenberghe het voorstel van een niet-bindende oriënteringsproef weer op tafel.

Een dergelijke proef moet zorgen voor een selectie voor het begin van de studies. Ze kan leiden tot een advies aan een student om een andere richting te kiezen of zelfs niet naar de universiteit te gaan.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) is niet gewonnen voor een dergelijke proef. Hij wijst erop dat ze maar een momentopname is.

De rectoren van de Vlaamse universiteiten zijn voorstander van een vrijblijvende oriënteringsproef. Dat zegt de Gentse rector Paul Van Cauwenberghe in een reactie op de grote toename van het aantal studenten.De VRT meldde donderdag dat de studentenbevolking aan de universiteiten de laatste vijf jaar met bijna een kwart is gestegen: van 59.000 naar bijna 73.000.Die toevloed van studenten zorgt voor infrastructurele problemen en bemoeilijkt het werk in kleine groepen.Daarom legt Van Cauwenberghe het voorstel van een niet-bindende oriënteringsproef weer op tafel. Een dergelijke proef moet zorgen voor een selectie voor het begin van de studies. Ze kan leiden tot een advies aan een student om een andere richting te kiezen of zelfs niet naar de universiteit te gaan.Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) is niet gewonnen voor een dergelijke proef. Hij wijst erop dat ze maar een momentopname is.