Het plan-Wathelet, dat het vliegverkeer boven Brussel regelt, heeft Belgocontrol al bijna 1 miljoen euro gekost. Dat bericht L'Echo. De zesde fase van het plan, het invoeren van twee linkerbochten op 6 februari, lokte hevige tegenstand uit.

1 miljoen euro werkuren

Om het plan ten uitvoer te brengen, moesten de ambtenaren van de openbare instelling voor bijna 1 miljoen euro aan werkuren presteren. Dat bedrag kan nog verdubbelen, als de ambtenaren de beslissing van de regering uitvoeren om terug te keren naar de situatie van voor 6 februari. Die beslissing werd genomen na een rechterlijke uitspraak.

Dwangsommen

Belgocontrol zegt dat de procedure minstens 30 weken in beslag zal nemen. Maar het werk om de oude routes weer te activeren is nog niet begonnen. Het kabinet van de bevoegde staatssecretaris, Catherine Fonck (cdH), heeft daartoe nog geen formele opdracht gegeven. Het lijkt er dus op dat de door het gerecht opgelegde deadline van 3 maanden niet zal gehaald worden om de routes van 6 februari te schrappen. Vanaf 1 november zullen de indieners van de milieustakingsvordering dus dwangsommen kunnen eisen, die neerkomen op 50.000 euro per inbreuk. (Belga/WB)

Het plan-Wathelet, dat het vliegverkeer boven Brussel regelt, heeft Belgocontrol al bijna 1 miljoen euro gekost. Dat bericht L'Echo. De zesde fase van het plan, het invoeren van twee linkerbochten op 6 februari, lokte hevige tegenstand uit. Om het plan ten uitvoer te brengen, moesten de ambtenaren van de openbare instelling voor bijna 1 miljoen euro aan werkuren presteren. Dat bedrag kan nog verdubbelen, als de ambtenaren de beslissing van de regering uitvoeren om terug te keren naar de situatie van voor 6 februari. Die beslissing werd genomen na een rechterlijke uitspraak. Belgocontrol zegt dat de procedure minstens 30 weken in beslag zal nemen. Maar het werk om de oude routes weer te activeren is nog niet begonnen. Het kabinet van de bevoegde staatssecretaris, Catherine Fonck (cdH), heeft daartoe nog geen formele opdracht gegeven. Het lijkt er dus op dat de door het gerecht opgelegde deadline van 3 maanden niet zal gehaald worden om de routes van 6 februari te schrappen. Vanaf 1 november zullen de indieners van de milieustakingsvordering dus dwangsommen kunnen eisen, die neerkomen op 50.000 euro per inbreuk. (Belga/WB)