Plan-Van Overtveldt kan zonder meerwaardebelasting van CD&V

© belga

Het plan van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), om de vennootschapsbelasting te verlagen slaat geen gat in de begroting. Dat blijkt uit een rapport van de Hoge Raad van Financiën (HRF), waar de minister zelf om gevraagd had. CD&V is niet te spreken over dat rapport, omdat voor hen die verlaagde vennootschapsbelasting gekoppeld moet worden aan een meerwaardebelasting.

De verlaging van de vennootschapsbelasting is een maatregel waar N-VA en minister van Financiën Johan Van Overtveldt al erg lang op zitten te broeden. In het plan wordt het belastingtarief voor grote bedrijven van 33,99 naar 25 procent verlaagd en voor KMO’s zelfs naar 20 procent.

De uitwerking van de belastingverlaging was eigenlijk zo goed als rond op het moment dat de regering de begrotingsgesprekken voor 2017 voerde. In de laatste rechte lijn eiste CD&V een meerwaardebelasting als correctie van de hervormde vennootschapsbelasting, waardoor het plan opnieuw de koelkast in ging om zo uit de regeringscrisis te raken. Voor CD&V waren de beide maatregelen de facto aan elkaar gekoppeld – al was wel duidelijk dat voor de andere regeringspartijen die koppeling helemaal geen vaststaand feit was.

Volgens de Hoge Raad van Financiën (HRF) is de verlaagde vennootschapsbelasting haalbaar zonder dat dat iets kost aan de begroting – op voorwaarde dat de door Van Overtveldt voorgestelde compensaties worden doorgevoerd. De belangrijkste is de afschaffing van de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen. Zonder de afschaffing daarvan is een verlaging naar 25 procent niet mogelijk, oordeelt de HRF.

CD&V woedend

Van Overtveldt nam zelf het initiatief om het rapport te vragen. De N-VA’er heeft altijd benadrukt dat zijn plannen budgettair kloppen, ook al trok CD&V dat in twijfel. Bij de christendemocraten zijn ze niet te spreken over de demarche van Van Overtveldt. ‘In de regering is afgesproken dat de premier een gecoördineerd advies zou vragen over de hervorming van de vennootschapsbelasting en voor de meerwaardebelasting’, klinkt het. Om die reden nam CD&V nog geen initiatief om een advies te vragen over de invoering van een meerwaardebelasting.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content