Plan België vraagt op Wereldmeisjesdag aandacht voor onderwijs in ontwikkelingslanden

Plan België vraagt aandacht voor onderwijs van meisjes in ontwikkelingslanden © Plan België/Bea Uhart

Vlak voor de start van de woelige zitting in de Kamer van het federaal parlement vond een symbolische actie plaats van Plan België. De NGO vroeg de regeringsleiders op de internationale Wereldmeisjesdag om via investeringen in onderwijs meisjes in ontwikkelingslanden extra kansen te geven.

Wereldwijd gaan 30 miljoen meisjes niet naar de lagere school, en 104 miljoen meisjes zijn afwezig op de middelbare school. ‘Hoe hoger het studiejaar, hoe minder meisjes er zijn,’ zegt Anthony Vanoverschelde van Plan België. En dat terwijl onderwijs in ontwikkelingslanden een ‘multiplicatoreffect’ heeft: hoe langer kinderen op school zitten, hoe sterker hun positie in de maatschappij wordt – en de positie van hun kinderen.

‘Als meisjes langer op school zitten, trouwen ze op latere leeftijd, worden ze minder in kindhuwelijken gedwongen, krijgen ze minder kinderen en kunnen ze die kinderen gezonder onderhouden,’ klinkt het. Eén jaar extra scholing verhoogt het inkomen van een vrouw met 10 tot 20 procent, en doet de kindersterfte met 5 tot 10 procent dalen. Het BNP gaat er bovendien ook met 0.37 procent op vooruit.

Net daarom vraagt Plan België op internationale Wereldmeisjesdag extra aandacht voor meisjes in het onderwijs. Dat die dag samenvalt met de state of the union, is een symbolische meevaller. ‘Het zijn budgettair moeilijke tijden,’ erkent Vanoverschelde. ‘Maar willen we in de toekomst minder uitgeven aan ontwikkelingshulp, dan moeten we nu voluit inzetten op onderwijs’.

Ontmoeting met De Croo

Om die eis kracht bij te zetten vond vandaag een ontmoeting plaats tussen de 17-jarige Adeline uit Benin en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld). Het meisje overhandigde ook een sleutel met de boodschap ‘you have the key to unlock the power of girls’. Minister De Croo erkende bij het ontvangen van de sleutel het belang van onderwijs voor meisjes. ‘Ik wil van vrouwen- en kinderrechten dan ook beleidsprioriteiten maken voor de komende jaren. Een opgeleid meisje heeft de toekomst in handen’, aldus De Croo.

Plan België riep de regering daarnaast ook op om de schouders te zetten onder een parlementaire resolutie die investeringen in onderwijs een speerpunt van de Belgische ontwikkelingshulp moet maken. Die resolutie werd in maart 2015 ingediend door An Capoen (N-VA) – met steun van socialisten en liberalen uit het halfrond – maar omwille van politieke redenen raakte die tot nu toe nog steeds niet gestemd.

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content