Piot vergelijkt vaccin weigeren in de zorg met doodslag

Peter Piot

Volgens viroloog Peter Piot zullen we allicht nog vele jaren in bepaalde omstandigheden een beroep moeten doen op mondmaskers, zeker in de winter. Dat zei hij zondag in “De Zevende Dag” op Eén.

Het Overlegcomité zag zich de afgelopen weken verplicht om opnieuw strenge coronamaatregelen in te voeren om de vierde coronagolf te stuiten. Ook de mondmaskers zijn weer helemaal terug.

Volgens viroloog Peter Piot, die de Europese Commissie bijstaat met advies over het coronavirus, is het duidelijk dat de mondmaskers nog niet meteen de vuilnisbak in mogen. “We zullen voor vele jaren, zeker in de wintertijd, in bepaalde omstandigheden een masker moeten gebruiken”, zei hij zondag in “De Zevende Dag” op Eén.

Hoe lang dat precies nog zal duren, weet Piot niet exact. Alllicht ligt dat ergens tussen drie en vijf jaar, schat hij. Maar de situatie zal naarmate de tijd verstrijkt verbeteren, denkt Piot, “dankzij vaccinatie en collectieve discicipline”.

In dat kader staat Piot “volledig” achter de beslissing van de federale regering om de coronavaccinatie voor zorgverleners te verplichten, op straffe van ontslag of schorsing.

“Uiteindelijk is dat doodslag”, klonk het scherp. “Als arts heb je bepaalde verplichtingen. Dat is het belang van de hele maatschappij afzetten tegenover één persoon, die dan maar de consequenties moet aanvaarden. (…) Zonder verplichte vaccinatie in de ziekenhuizen, zie ik het niet zitten.”

Partner Content