Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gelooft niet dat de volledige kernuitstap tegen 2025 mogelijk is. Dat zei hij zondag in De zevende dag.

In principe gaan de kerncentrales in België in 2025 dicht. CD&V-voorzitter Wouter Beke zei vorige week nog vast te houden aan die geplande kernuitstap. CD&V-minister Pieter De Crem gelooft evenwel niet dat die deadline haalbaar is, omdat het energieverbruik enkel maar zal toenemen: 'Alle indicatoren zeggen tegen mij dat het verbruik zodanig zal toenemen dat we in elk geval nog een uitzonderingsperiode of een latere periode nodig zullen hebben.'

De Crem hekelde zondag de manier waarop het debat over kernenergie gevoerd wordt. 'Heel de discussie over kernenergie, de nieuwe generatie kerncentrales, die mag blijkbaar niet gevoerd worden omdat dit niet in het kraam past van degenen die betogen. Voor mij moet alles in het kraam kunnen staan en in de aanbieding', klonk het.

De CD&V-minister gelooft op dit moment niet in windmolens als 'onvoltooid' alternatief. 'We gaan onze energiebehoeften nooit kunnen beantwoorden met over heel Vlaanderen windmolens ter plaatsen. Alleen met windmolens zullen we er niet komen', zei hij.

De Crem pleit voor een 'ecorealistische aanpak'. 'Ecorealisme voor ons is: iedereen mee, voor ons geen ecoproletariaat.' 'Er zijn heel wat mensen die onvoldoende verdienen om zomaar stookolieinstallaties te vervangen, of dieselwagens of daken te isoleren', verduidelijkte hij.

De ecorealistische aanpak is ook de aanpak waar de N-VA voor pleit, maar volgens de CD&V-minister zit zijn partij niet op dezelfde lijn als de N-VA. 'Er is een levensgroot verschil tussen onze programmapunten.Wij brengen in elk geval verzoening tot stand. We zijn geen spookrijders', aldus De Crem.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gelooft niet dat de volledige kernuitstap tegen 2025 mogelijk is. Dat zei hij zondag in De zevende dag.In principe gaan de kerncentrales in België in 2025 dicht. CD&V-voorzitter Wouter Beke zei vorige week nog vast te houden aan die geplande kernuitstap. CD&V-minister Pieter De Crem gelooft evenwel niet dat die deadline haalbaar is, omdat het energieverbruik enkel maar zal toenemen: 'Alle indicatoren zeggen tegen mij dat het verbruik zodanig zal toenemen dat we in elk geval nog een uitzonderingsperiode of een latere periode nodig zullen hebben.'De Crem hekelde zondag de manier waarop het debat over kernenergie gevoerd wordt. 'Heel de discussie over kernenergie, de nieuwe generatie kerncentrales, die mag blijkbaar niet gevoerd worden omdat dit niet in het kraam past van degenen die betogen. Voor mij moet alles in het kraam kunnen staan en in de aanbieding', klonk het.De CD&V-minister gelooft op dit moment niet in windmolens als 'onvoltooid' alternatief. 'We gaan onze energiebehoeften nooit kunnen beantwoorden met over heel Vlaanderen windmolens ter plaatsen. Alleen met windmolens zullen we er niet komen', zei hij. De Crem pleit voor een 'ecorealistische aanpak'. 'Ecorealisme voor ons is: iedereen mee, voor ons geen ecoproletariaat.' 'Er zijn heel wat mensen die onvoldoende verdienen om zomaar stookolieinstallaties te vervangen, of dieselwagens of daken te isoleren', verduidelijkte hij.De ecorealistische aanpak is ook de aanpak waar de N-VA voor pleit, maar volgens de CD&V-minister zit zijn partij niet op dezelfde lijn als de N-VA. 'Er is een levensgroot verschil tussen onze programmapunten.Wij brengen in elk geval verzoening tot stand. We zijn geen spookrijders', aldus De Crem.