België is een rijk land, en die rijkdom mag volgens Piet Vanthemsche worden aangesproken. Dat vertelde de voorzitter van de Boerenbond aan de VRT. 'De man in de straat voelt de gevolgen van het soberheidsbeleid dat gevoerd wordt. Denk maar aan de verhoging van de inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs en de prijs voor kinderopgang. Het is de morele plicht van de vermogenden om mee een inspanning te doen.'

'Wie investeert, moet gestimuleerd worden'

Al maakt Vanthemsche ook een nuance. 'Wie investeert en wie onderneemt, moet gestimuleerd worden', vindt hij. 'Maar wie zijn vermogen op een andere manier beheert, moet dan op een andere manier bijdragen aan de inspanning.' Of die bijdrage er dan moet komen in vorm van een vermogenswinstbelasting, daarover spreekt Vanthemsche zich niet uit.

Speculatietaks

De uitspraken zijn opmerkelijk omdat de Boerenbond deel uitmaakt van de katholieke zuil in ons land. De organisatie heeft nog veel invloed binnen de CD&V. De afgelopen weken leek het er meermaals op dat de partij een speculatietaks op de onderhandelingstafel van de fortmatie wilde leggen. N-VA en Open VLD zien zo'n taks niet meteen zitten. (JH)