Een Brussels Gewest verdeeld in zes regio's. Dat is het nieuwe plan van de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS). Dat staat te lezen in zijn Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling 2020-2040. Hij wil dat plan deze legislatuur nog goedgekeurd krijgen.

Op die manier wil Picqué de samenwerking tussen de Brusselse gemeenten stimuleren om beter samen te werken, en later eventueel samen te smelten. Picqué wil zo een eind maken aan de logica van insluiting en hoopt zo te komen tot een multipolaire stad.

FusiesHet Gewest wordt verdeeld in zes zones: het centrum (de zogenoemde vijfhoek met Europese wijk en stations), de Zennevallei, de Westelijke Heuvels, de Oostelijke Plateaus, de Woluwevallei en het Zuiden. Binnen elke zone worden de gemeenten tot samenwerking aangemoedigd. Op termijn kan dat dus tot fusies leiden.

Via de hoofdstedelijke gemeenschap moet het Brussels gewest zo zijn sociaaleconomisch hinterland verbinden. Daarnaast wordt het Gewest in een honderdtal wijken ingedeeld, waarbinnen de essentiële stedelijke uitrustingen en diensten beschikbaar zijn binnen een straal van hoogstens één kilometer. (Belga/EA)

Een Brussels Gewest verdeeld in zes regio's. Dat is het nieuwe plan van de Brusselse minister-president Charles Picqué (PS). Dat staat te lezen in zijn Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling 2020-2040. Hij wil dat plan deze legislatuur nog goedgekeurd krijgen. Op die manier wil Picqué de samenwerking tussen de Brusselse gemeenten stimuleren om beter samen te werken, en later eventueel samen te smelten. Picqué wil zo een eind maken aan de logica van insluiting en hoopt zo te komen tot een multipolaire stad. FusiesHet Gewest wordt verdeeld in zes zones: het centrum (de zogenoemde vijfhoek met Europese wijk en stations), de Zennevallei, de Westelijke Heuvels, de Oostelijke Plateaus, de Woluwevallei en het Zuiden. Binnen elke zone worden de gemeenten tot samenwerking aangemoedigd. Op termijn kan dat dus tot fusies leiden. Via de hoofdstedelijke gemeenschap moet het Brussels gewest zo zijn sociaaleconomisch hinterland verbinden. Daarnaast wordt het Gewest in een honderdtal wijken ingedeeld, waarbinnen de essentiële stedelijke uitrustingen en diensten beschikbaar zijn binnen een straal van hoogstens één kilometer. (Belga/EA)