Voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA) heeft opgeroepen om terreurdaden openlijk af te keuren. Dat zei hij tijdens een toespraak in de plenaire vergadering, die bijgewoond werd door vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen en religies. Er werd ook een moment stilte gehouden voor de slachtoffers.

Peumans zei dat onze vrijheid steeds meer onder druk komt te staan, getuige de lange lijst terreuraanslagen sinds het begin van deze eeuw. "Niemand is veilig voor een bepaalde categorie van mensen zonder enig normbesef", zei de parlementsvoorzitter.

"Wie sympathiseert met deze terroristen, toont een afkeer voor de mensheid. Meer zelfs, wie deze daden niet openlijk afkeurt, neemt afstand van deze welvarende democratische samenleving, ook van al haar voordelen", aldus Peumans.

'Knauw gekregen'

Volgens de voorzitter heeft de vrijheid die we in West-Europa kenden, een knauw gekregen. "Of we dit nu willen of niet, deze gebeurtenissen verplichten ons ertoe om ons samenlevingsmodel aan te passen aan de realiteit en te beschermen voor de bedreigingen van ziekelijke geesten, die met geweld hun verwerpelijke vorm van macht aan anderen wensen op te dringen."

Peumans riep de parlementsleden op hun "taak als behoeder van deze democratie met nog meer overtuiging te vervullen". Hij riep ook parlementsleden wereldwijd op "om in hun land of regio leefomstandigheden te creëren waarin elk mens de waarde van vrijheid kan voelen en koesteren".

Na de toespraak vertrok de Vlaamse regering samen met de vertegenwoordigers van religies en levensbeschouwingen te voet naar het Beursplein om er een stiltemoment in acht te nemen. (Belga/AVE)

Voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA) heeft opgeroepen om terreurdaden openlijk af te keuren. Dat zei hij tijdens een toespraak in de plenaire vergadering, die bijgewoond werd door vertegenwoordigers van de levensbeschouwingen en religies. Er werd ook een moment stilte gehouden voor de slachtoffers.Peumans zei dat onze vrijheid steeds meer onder druk komt te staan, getuige de lange lijst terreuraanslagen sinds het begin van deze eeuw. "Niemand is veilig voor een bepaalde categorie van mensen zonder enig normbesef", zei de parlementsvoorzitter."Wie sympathiseert met deze terroristen, toont een afkeer voor de mensheid. Meer zelfs, wie deze daden niet openlijk afkeurt, neemt afstand van deze welvarende democratische samenleving, ook van al haar voordelen", aldus Peumans.Volgens de voorzitter heeft de vrijheid die we in West-Europa kenden, een knauw gekregen. "Of we dit nu willen of niet, deze gebeurtenissen verplichten ons ertoe om ons samenlevingsmodel aan te passen aan de realiteit en te beschermen voor de bedreigingen van ziekelijke geesten, die met geweld hun verwerpelijke vorm van macht aan anderen wensen op te dringen."Peumans riep de parlementsleden op hun "taak als behoeder van deze democratie met nog meer overtuiging te vervullen". Hij riep ook parlementsleden wereldwijd op "om in hun land of regio leefomstandigheden te creëren waarin elk mens de waarde van vrijheid kan voelen en koesteren".Na de toespraak vertrok de Vlaamse regering samen met de vertegenwoordigers van religies en levensbeschouwingen te voet naar het Beursplein om er een stiltemoment in acht te nemen. (Belga/AVE)