Op de Facebookpagina 'Antwerpse hoeren' werden zo'n 30 Vlaamse meisjes te kijk gezet als slet. Ze stonden met hun naam, een foto en beledigende opmerkingen op de pagina. Twee slachtoffers hebben bij de politie aangifte gedaan wegens een geval van 'extreem pesten'.

"Zij vinden dat hun beeltenis misbruikt is en voelen zich beledigd.,' zegt Fons Bastiaenssens, commissaris van de politie Antwerpen. 'Een van de meisjes heeft contact genomen met Facebook en de pagina is toen verwijderd. Maar sinds 30 december staat er een nieuwe online, met dezelfde beledigingen, commentaren en foto's als daarvoor."

Op amper twee dagen klikten meer dan 4.000 mensen op de like button van de pagina. Vele bezoekers vulden de kwetsende opmerkingen aan. Slechts enkelen vroegen online om ermee te stoppen.

Privéprofiel

De meeste foto's zijn beelden van de tienermeisjes die poseren voor hun eigen camera. De daders plukten de foto's van hun privéprofiel nadat ze eerst 'bevriend' werden met de meisjes. Daarna kopieerden ze de foto's naar de openbare pagina 'Antwerpse hoeren' en plaatsten ze er - behalve de namen - tekstjes bij zoals 'hoer', 'snuift cocaïne' of 'geil wijf'.

Onder de foto's stonden onderschriften als 'Een Poolse hoer die pijpt voor een fles vodka' of 'Neukt elke dag met een andere gast wanneer haar ouders niet thuis zijn'. De meisjes zouden te boeken zijn voor betaalde of gratis seks.

Schadevergoeding

'Dit is een fenomeen dat zich wereldwijd aan het afspelen is,' zegt internetexperte Clo Willaerts in Het Laatste Nieuws. 'Voor de meisjes is dit een ramp. Hun naam en foto wordt te grabbel gegooid in een context die ze niet wensen. Dit pas helemaal niet in wat Facebook wil. Als er klachten binnenkomen, verwijderen ze de pagina meteen. Maar inderdaad: de ene pagina wordt verwijderd en de volgende is alweer daar. Slachtoffers moeten massaal naar de politie stappen. Ze kunnen via het gerecht een schadevergoeding vragen.'

Geen alleenstaand geval

Ook volgens de politie gaat het niet om een alleenstaand geval. Op Facebook zijn de afgelopen dagen meerdere pagina's opgedoken met namen als 'Gentse hoeren' ,'Brugse hoeren', 'Brusselse hoeren' en 'Roeselaarse hoeren.'

De beheerders, een groepje van zes jongeren, doen volgens henzelf niets verkeerd. "De meisjes posten die foto's zelf en we bewerken ze niet."

'Pagina wordt verwijdert' (sic)

Op de pagina 'Antwerpse hoeren' verscheen gisteravond hetvolgende bericht: 'Sorry mannen, pagina wordt verwijdert (sic). Flikken hebben ons alle zes een brief gestuurd. We had a nice time, we krijgen geen boete, geen straf en alle meisjes zijn nog steeds hoeren.'

Volgens Willaerts zal Facebook zonder problemen de identiteiten vrijgeven aan de politie als die daarom vraagt. 'Ze zullen dat graag doen.' (EE)

Op de Facebookpagina 'Antwerpse hoeren' werden zo'n 30 Vlaamse meisjes te kijk gezet als slet. Ze stonden met hun naam, een foto en beledigende opmerkingen op de pagina. Twee slachtoffers hebben bij de politie aangifte gedaan wegens een geval van 'extreem pesten'. "Zij vinden dat hun beeltenis misbruikt is en voelen zich beledigd.,' zegt Fons Bastiaenssens, commissaris van de politie Antwerpen. 'Een van de meisjes heeft contact genomen met Facebook en de pagina is toen verwijderd. Maar sinds 30 december staat er een nieuwe online, met dezelfde beledigingen, commentaren en foto's als daarvoor." Op amper twee dagen klikten meer dan 4.000 mensen op de like button van de pagina. Vele bezoekers vulden de kwetsende opmerkingen aan. Slechts enkelen vroegen online om ermee te stoppen. Privéprofiel De meeste foto's zijn beelden van de tienermeisjes die poseren voor hun eigen camera. De daders plukten de foto's van hun privéprofiel nadat ze eerst 'bevriend' werden met de meisjes. Daarna kopieerden ze de foto's naar de openbare pagina 'Antwerpse hoeren' en plaatsten ze er - behalve de namen - tekstjes bij zoals 'hoer', 'snuift cocaïne' of 'geil wijf'. Onder de foto's stonden onderschriften als 'Een Poolse hoer die pijpt voor een fles vodka' of 'Neukt elke dag met een andere gast wanneer haar ouders niet thuis zijn'. De meisjes zouden te boeken zijn voor betaalde of gratis seks. Schadevergoeding 'Dit is een fenomeen dat zich wereldwijd aan het afspelen is,' zegt internetexperte Clo Willaerts in Het Laatste Nieuws. 'Voor de meisjes is dit een ramp. Hun naam en foto wordt te grabbel gegooid in een context die ze niet wensen. Dit pas helemaal niet in wat Facebook wil. Als er klachten binnenkomen, verwijderen ze de pagina meteen. Maar inderdaad: de ene pagina wordt verwijderd en de volgende is alweer daar. Slachtoffers moeten massaal naar de politie stappen. Ze kunnen via het gerecht een schadevergoeding vragen.' Geen alleenstaand geval Ook volgens de politie gaat het niet om een alleenstaand geval. Op Facebook zijn de afgelopen dagen meerdere pagina's opgedoken met namen als 'Gentse hoeren' ,'Brugse hoeren', 'Brusselse hoeren' en 'Roeselaarse hoeren.' De beheerders, een groepje van zes jongeren, doen volgens henzelf niets verkeerd. "De meisjes posten die foto's zelf en we bewerken ze niet." 'Pagina wordt verwijdert' (sic) Op de pagina 'Antwerpse hoeren' verscheen gisteravond hetvolgende bericht: 'Sorry mannen, pagina wordt verwijdert (sic). Flikken hebben ons alle zes een brief gestuurd. We had a nice time, we krijgen geen boete, geen straf en alle meisjes zijn nog steeds hoeren.' Volgens Willaerts zal Facebook zonder problemen de identiteiten vrijgeven aan de politie als die daarom vraagt. 'Ze zullen dat graag doen.' (EE)