Dat blijkt uit een bevraging van de UGent in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie bij 9.566 Vlaamse leerlingen van het vijfde leerjaar tot het laatste jaar secundair, zo schrijven de kranten van Mediahuis deze morgen.

Volgens pestexpert Gie Deboutte is de daling te danken aan de vele sensibiliseringsacties die eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen. "Pesten is niet langer een taboe", zegt Deboutte, die beklemtoont dat de strijd nog niet gewonnen is. "Maar we zitten nu wel op het goede spoor. Laten we zo voortdoen."

Ook het aantal leerlingen dat zelf systematisch jongeren pest, is met een derde gedaald. Al is het aantal kinderen dat intensief wordt gepest (minstens één keer per week) wel even groot gebleven. "Net voor die groep moeten we extra aandacht hebben. Die jongeren lopen het risico om op lange termijn schade te ondervinden", aldus Deboutte. "We moeten de pesters ontmoedigen via preventieprogramma's die omstanders ertoe aanzetten om tussenbeide te komen en het slachtoffer te helpen", besluit de expert. (Belga)

Dat blijkt uit een bevraging van de UGent in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie bij 9.566 Vlaamse leerlingen van het vijfde leerjaar tot het laatste jaar secundair, zo schrijven de kranten van Mediahuis deze morgen.Volgens pestexpert Gie Deboutte is de daling te danken aan de vele sensibiliseringsacties die eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen. "Pesten is niet langer een taboe", zegt Deboutte, die beklemtoont dat de strijd nog niet gewonnen is. "Maar we zitten nu wel op het goede spoor. Laten we zo voortdoen." Ook het aantal leerlingen dat zelf systematisch jongeren pest, is met een derde gedaald. Al is het aantal kinderen dat intensief wordt gepest (minstens één keer per week) wel even groot gebleven. "Net voor die groep moeten we extra aandacht hebben. Die jongeren lopen het risico om op lange termijn schade te ondervinden", aldus Deboutte. "We moeten de pesters ontmoedigen via preventieprogramma's die omstanders ertoe aanzetten om tussenbeide te komen en het slachtoffer te helpen", besluit de expert. (Belga)