Bij FN Herstal werken 1.500 mensen, terwijl er bij John Cockerill (ex-CMI) 1.200 aan de slag zijn. 'Vandaag zijn al die werknemers en werkneemsters, net als hun gezinnen, in het ongewisse over hun toekomst. Dat is onaanvaardbaar', vindt de Luikse centrale.

De Waalse regering is bevoegd voor de uitvoerlicenties. De vergunningen voor Saoedi-Arabië zijn bijzonder omstreden. Het land is verwikkeld in de oorlog in Jemen. De vakbond vreest dat een regeerakkoord die licenties in gevaar zou kunnen brengen. 'De economische en sociale impact van het niet verlenen van die uitvoervergunningen zouden dramatisch zijn voor het voortbestaan van die bedrijven', waarschuwt het ABVV.

Bij FN bedraagt het aantal voorschotten dat Saoedi-Arabië heeft betaald 180 miljoen euro. Die zouden moeten worden terugbetaald, net als contractueel bepaalde schadevergoedingen van 250 miljoen euro. Bij John Cockerill is sprake van een contract van 4 miljard euro, waarvan nog 2 miljard euro moet worden gefactureerd. Het contract niet nakomen zou een economisch verlies van 5 miljard euro veroorzaken, aldus de vakbond. Die vindt dat, als er een embargo tegen Saoedi-Arabië moet komen, dat niet alleen door Wallonië moet worden ingevoerd, maar op Europees of internationaal niveau.

'Een unilateraal Waals embargo zou geen enkele impact hebben op de humanitaire situatie in Jemen en zou bijzonder hypocriet zijn. Wallonië alleen zal de wapenhandel niet veranderen', luidt het. 'Een embargo zou daarentegen enkel de economische activiteit in Wallonië schrappen en naar andere landen verplaatsen.'

Bij FN Herstal werken 1.500 mensen, terwijl er bij John Cockerill (ex-CMI) 1.200 aan de slag zijn. 'Vandaag zijn al die werknemers en werkneemsters, net als hun gezinnen, in het ongewisse over hun toekomst. Dat is onaanvaardbaar', vindt de Luikse centrale. De Waalse regering is bevoegd voor de uitvoerlicenties. De vergunningen voor Saoedi-Arabië zijn bijzonder omstreden. Het land is verwikkeld in de oorlog in Jemen. De vakbond vreest dat een regeerakkoord die licenties in gevaar zou kunnen brengen. 'De economische en sociale impact van het niet verlenen van die uitvoervergunningen zouden dramatisch zijn voor het voortbestaan van die bedrijven', waarschuwt het ABVV. Bij FN bedraagt het aantal voorschotten dat Saoedi-Arabië heeft betaald 180 miljoen euro. Die zouden moeten worden terugbetaald, net als contractueel bepaalde schadevergoedingen van 250 miljoen euro. Bij John Cockerill is sprake van een contract van 4 miljard euro, waarvan nog 2 miljard euro moet worden gefactureerd. Het contract niet nakomen zou een economisch verlies van 5 miljard euro veroorzaken, aldus de vakbond. Die vindt dat, als er een embargo tegen Saoedi-Arabië moet komen, dat niet alleen door Wallonië moet worden ingevoerd, maar op Europees of internationaal niveau.'Een unilateraal Waals embargo zou geen enkele impact hebben op de humanitaire situatie in Jemen en zou bijzonder hypocriet zijn. Wallonië alleen zal de wapenhandel niet veranderen', luidt het. 'Een embargo zou daarentegen enkel de economische activiteit in Wallonië schrappen en naar andere landen verplaatsen.'