Persconferentie Pukkelpop: ‘Het zou een schande zijn verder te gaan’

De organisatie van Pukkelpop gaf om 10u een persconferentie naar aanleiding van de ravage waarbij tot nu toe vijf doden vielen, aangericht door het felle noodweer.

‘Ik ga het geen goede morgen noemen’, zo stak Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine van wal. Hij was zichtbaar aangedaan door de gebeurtenissen van afgelopen nacht: ‘Dit is de zwartste dag voor een festival ooit in België, en uiteraard voor Pukkelpop. Dit wens ik niemand toe. Het is voor heel veel mensen een vreselijke dag geweest.’

Chokri motiveerde de beslissing van de organisatie om niet meteen over te gaan tot een afgelasting van het festival. ‘We wilden niet te snel beslissen, we hadden te weinig informatie om een beslissing over het hele weekend te nemen. We mogen ook niet vergeten dat op dat moment tienduizenden festivalgangers nog op het terrein waren. Die wilden we niet verontrusten.’ Er werd wel via de podia en de lichtkranten opgeroepen dat het festival alvast die dag niet meer doorging, maar dat de organisatie haar best zou doen voor de rest van het weekend.

Chokri Mahassine: ‘Eerste gedachten zijn bij slachtoffers’ Naarmate we concretere informatie kregen, konden we ons hoe langer hoe minder verzoenen met het idee om het festival te laten doorgaan, daar waar er slachtoffers gevallen waren, vervolgt de organisator. ‘We hebben dus, samen met de burgemeester en de gouverneur beslist om er volledig mee te stoppen. Die beslissing is gefundeerd: het was duidelijk voor iedereen dat het een schande zou zijn om verder te gaan.’

Volgende edities en de financiële kan van de zaak zijn nog totaal niet aan de orde, vindt Mahassine. ‘Op een emotioneel moment als dit zou het onverstandig zijn daar al op te antwoorden. Nu zijn onze eerste gedachten bij de slachtoffers en hun nabestaanden. We zijn het aan het verwerken en zoeken naar een oplossing.’

Op de vraag van een journalist of dit te voorzien was, reageren Mahassine en bevelhebber van de Hasseltse brandweer Bert Swijsen unaniem. ‘Noodweer was nog nooit gezien en niet te voorspellen’, zegt Chokri. ‘Wij zijn nog steeds bezig met 300 interventies’, vult Swijsen aan.

Nog drie mensen vechten voor hun leven
Hilde Claes, de SP.A-burgemeester van Hasselt, maakte de balans op van het aantal slachtoffers. ‘Jammer genoeg zijn er vijf slachtoffers te betreuren. Er zijn ook 10 zwaargewonden. Het totaal aantal gewonden staat op 140. Die hadden kleine verzorgingen nodig.’ Ondertussen is geweten dat er nog drie mensen in het ziekenhuis vechten voor hun leven.

Uit respect voor de nabestaanden werd de identiteit van de slachtoffers niet vrijgegeven, ook al drongen enkele journalisten daar even op aan.

Goede crisisaanpak Claes had lof voor de aanpak van de situatie, een mening die gedeeld wordt door veel Twitteraars. De burgemeester kondigde aan dat het algemeen nood- en interventieplan de komende dagen zal geëvalueerd worden. ‘Op het eerste zicht hebben ze goed gewerkt. Ik wil dan ook de veiligheids- en ordediensten bedanken, die goed samengewerkt hebben.’
Claes prees de ook hulpacties die spontaan op gang schoten.

Bert Swijsen benadrukte dat er geen paniek is uitgebroken op de weide en dat er zodoende geen druk kwam op de nooduitgangen. ‘Het bijzondere plan voor snelle evacuatie, dat wij altijd opstellen, werd goed opgevolgd’, aldus Swijsen. Ook de medische aanpak verliep vlot: alle gewonden waren binnen het halfuur in de medische post voor behandeling.

Camping

Gisterenavond is op de camping nog een veiligheidsronde gemaakt, waaruit bleek dat die niet hoefde geëvacueerd te worden. ‘Maar wie dat wel wilde, werd via de lichtkranten duidelijk gemaakt dat ze naar de Grenslandhallen en de Phillipssite konden. 450 mensen hebben dat gedaan’, aldus Claes. Op het aantal mensen dat spontaan is opgevangen door omwonenden heeft de organisatie geen zicht.

Burgemeester Claes noemde het ‘een prioriteit om mensen vlot en veilig naar huis te laten keren.’ ‘Mensen die met de wagen komen, vragen we dat zoveel als mogelijk via het centrum van Hasselt te doen. Zo kunnen we alles zo verdeeld mogelijk laten verlopen.’ Tot slot gaf ze mee dat mensen die hun materiaal achterlieten, dat morgen kunnen recupereren tussen 8u en 12u. (SD)

Volg Knack op Twitter

Volg Knack op Facebook

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content