De familie van de overleden wielrenner Wouter Weylandt koos er woensdag voor om de foto's van de begrafenis in de kerk te laten maken door één fotograaf en de beelden door te verkopen. Die werkwijze gaat in tegen de ongeschreven regels in de sector en zorgt voor verdeeldheid bij de media.

Pol Deltour (VVJ): "heel gevaarlijke praktijk"

Volgens Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) gaat het om "een heel gevaarlijke praktijk". De foto's in de kerk werden gemaakt door de assistent van sportfotograaf Tim de Waele, die de beelden aan de media verkoopt. De opbrengst wordt gestort op een rekening voor het ongeboren dochtertje van Wouter Weylandt. Die werkwijze werd eerder al gehanteerd bij onder meer het huwelijk van Kim Gevaert, die de opbrengst van de foto's aan een ngo schonk.

Pol Deltour vindt het oké dat het dochtertje financieel wordt gesteund, maar had liever gezien dat de familie het publiek vroeg op een andere manier te steunen. "Dat is een heel gevaarlijke praktijk", zegt de voorzitter van de VVJ. "De toegangsmogelijkheden in een kerk zijn altijd beperkt, maar volgens de standaardpraktijk gaat er één fotograaf binnen die zijn foto's vervolgens ter beschikking van alle agentschappen stelt. Dat gebeurt op dezelfde manier met televisiebeelden."

Dirk Voorhoof, professor mediarecht: "juridisch geen probleem"

Volgens professor mediarecht Dirk Voorhoof is er juridisch geen probleem. "De familie is tegelijk 'organisator' en 'geportretteerde' en zij heeft het recht de verspreiding van de foto's te controleren", stelt Voorhoof. "Ook de fotograaf kan volgens de wet zijn auteursrechten laten gelden en te gelde maken."

Paul Daenen, Het Laatste Nieuws: "Wij hebben hier geen problemen mee"

De media lijken alvast niet van plan de foto's van de begrafenis links te laten liggen. "Er vallen natuurlijk bedenkingen te formuleren bij de werkwijze, maar in dit geval heb ik er geen probleem mee", zegt Paul Daenen, de hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws. "Wij publiceren morgen enkele beelden van de dienst." (Belga/EE)

De familie van de overleden wielrenner Wouter Weylandt koos er woensdag voor om de foto's van de begrafenis in de kerk te laten maken door één fotograaf en de beelden door te verkopen. Die werkwijze gaat in tegen de ongeschreven regels in de sector en zorgt voor verdeeldheid bij de media. Pol Deltour (VVJ): "heel gevaarlijke praktijk" Volgens Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) gaat het om "een heel gevaarlijke praktijk". De foto's in de kerk werden gemaakt door de assistent van sportfotograaf Tim de Waele, die de beelden aan de media verkoopt. De opbrengst wordt gestort op een rekening voor het ongeboren dochtertje van Wouter Weylandt. Die werkwijze werd eerder al gehanteerd bij onder meer het huwelijk van Kim Gevaert, die de opbrengst van de foto's aan een ngo schonk. Pol Deltour vindt het oké dat het dochtertje financieel wordt gesteund, maar had liever gezien dat de familie het publiek vroeg op een andere manier te steunen. "Dat is een heel gevaarlijke praktijk", zegt de voorzitter van de VVJ. "De toegangsmogelijkheden in een kerk zijn altijd beperkt, maar volgens de standaardpraktijk gaat er één fotograaf binnen die zijn foto's vervolgens ter beschikking van alle agentschappen stelt. Dat gebeurt op dezelfde manier met televisiebeelden." Dirk Voorhoof, professor mediarecht: "juridisch geen probleem" Volgens professor mediarecht Dirk Voorhoof is er juridisch geen probleem. "De familie is tegelijk 'organisator' en 'geportretteerde' en zij heeft het recht de verspreiding van de foto's te controleren", stelt Voorhoof. "Ook de fotograaf kan volgens de wet zijn auteursrechten laten gelden en te gelde maken." Paul Daenen, Het Laatste Nieuws: "Wij hebben hier geen problemen mee" De media lijken alvast niet van plan de foto's van de begrafenis links te laten liggen. "Er vallen natuurlijk bedenkingen te formuleren bij de werkwijze, maar in dit geval heb ik er geen probleem mee", zegt Paul Daenen, de hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws. "Wij publiceren morgen enkele beelden van de dienst." (Belga/EE)