Persagentschap Islamitische Staat gebruikt Belgische domeinnaam

11/10/17 om 17:36 - Bijgewerkt om 17:36

Bron: Belga

Amaq, het persagentschap van terreurbeweging Islamitische Staat, gebruikt sinds 28 september de Belgische domeinnaam news-agency.be. Dat bericht De Morgen woensdag. Amaq stelt zich voor als een onafhankelijk persagentschap, maar is in werkelijkheid nauw verbonden met de communicatieafdeling van IS.

Persagentschap Islamitische Staat gebruikt Belgische domeinnaam

© Belga

Volgens Raphael Gluck van onderzoekerscollectief Bellingcat gebruikt Amaq een roterend systeem. Overheden schrappen namelijk voortdurend de websites van Amaq, waardoor het van domeinnaam moet veranderen. Volgens jihadexpert Pieter Van Ostaeyen is het niet de eerste keer dat er een '.be'-domeinnaam is geregistreerd door Islamitische Staat, wat bevestigd wordt door de federale politie.

DNS Belgium, de beheerder van Belgische domeinnamen, heeft een controle opgezet om de contactgegevens van de domeinnaamhouder te bekomen. Die zijn immers nog niet ingevuld. Enkel als die informatie blijft ontbreken, of incorrect wordt doorgegeven, kan DNS Belgium de domeinnaam 'on hold' zetten. Het kan de domeinnaam niet schrappen omwille van inhoudelijke redenen.

Dat is een bevoegdheid van gerechtelijke instanties, zoals de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale politie. Die laat woensdag weten dat 'wanneer er sprake is van het verspreiden van propaganda of online haat, de verwijdering van de domeinnaam gevraagd zal worden. Indien er gebruik wordt gemaakt van een Belgisch domein, of eender welke Belgische link dan ook, zal hiervoor proces-verbaal worden opgesteld, dat zal overgemaakt worden aan de gerechtelijke overheid.'

Op de vraag of vermeden kan worden dat Belgische domeinnamen gebruikt worden door groepen als IS, antwoordt de federale politie dat ze 'een dienst heeft die online op zoek gaat naar dergelijk materiaal en de verwijdering ervan vraagt'.

Onze partners