Degenen die denken dat ze nog uitzonderingen kunnen toevoegen aan de geplande pensioenhervorming vergissen zich. Dat heeft minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne tijdens het vragenuurtje in de Kamer gezegd. Het Open VLD-regeringslid hekelde de houding van de Vlaamse regering in het dossier.

De Vlaamse bewindsploeg maakte naar verluidt een lange lijst met uitzonderingen over, onder meer ook voor rattenvangers. Het kernkabinet buigt zich later nog over de hervorming van de pensioenen en het arbeidsmarktbeleid. Bedoeling is de scherpe kanten van die hervorming af te ronden. Een aantal bijkomende uitzonderingen toestaan, zorgt er echter ook voor dat er minder bespaard wordt.

Rattenvangers

CdH-vicepremier Joëlle Milquet pleitte er eerder nog voor om de pensioenleeftijd voor brandweerlui met twee jaar te verlagen tot 58. Nog meer uitzonderingen toestaan, kan voor Van Quickenborne echter niet. "De laatste uren en dagen heb ik een hele reeks vragen gekregen, zelfs een lange lijst van de Vlaamse regering waar ook de rattenvangers opstaan. Hoeveel begrip ik ook heb voor de rattenvangers, ik ga dat niet doen", verklaarde de Vlaamse liberaal, die benadrukte dat er in de geplande hervorming al uitzonderingen voorzien zijn en dat iedereen langer zal moeten werken.

Snelle oplossing

Hoewel de aanpassingen geen impact hebben op de begroting 2012, veroorzaken ze voor 2013 een pak minder inkomsten. Van Quickenborne gaf ook nog aan dat er snel een oplossing uit de bus moet komen. "Het zou niet goed zijn het dossier nog weken mee te nemen. Het is tijd om te landen", poneerde hij.

De minister kopte de voorzet binnen die zijn partijgenoot en fractieleider Patrick Dewael eerder gaf. Dewael laakte dat de voorbije dagen de indruk is ontstaan dat er meer en meer uitzonderingen kunnen worden gevraagd. "Het is tijd om af te sluiten. Het primaat van de politiek moet worden hersteld. Wij zullen niet toelaten dat het kind met het badwater wordt weggegooid". Er kan voor de liberaal geen sprake van zijn om brandweerlui vroeger met pensioen te sturen. Je kunt hen ook andere taken laten uitvoeren dan ladders beklimmen en branden blussen, antwoordde hij aan Wouter De Vriendt.

Wouter De Vriendt pleit voor menselijke pensioenregeling

Het groene Kamerlid vroeg immers begrip voor de volgens hem terechte vragen en protesten. "Zeker voor de zware beroepen is er een probleem. We moeten naar een menselijke pensioenregeling gaan", beklemtoonde hij. De Vriendt verweet Van Quickenborne de discussie met zijn verwijzing naar de rattenvangers in het belachelijke te trekken.

In antwoord op een vraag van Michel Doomst gaf Joëlle Milquet aan dat de regeling inderdaad nog kan worden verbeterd. Ze heeft daarom een reeks voorstellen overgemaakt aan de regering. Ze herhaalde dat er voor brandweermannen rekening moet worden gehouden met de gevaarlijkheid van hun beroep. (Belga/INM)

Degenen die denken dat ze nog uitzonderingen kunnen toevoegen aan de geplande pensioenhervorming vergissen zich. Dat heeft minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne tijdens het vragenuurtje in de Kamer gezegd. Het Open VLD-regeringslid hekelde de houding van de Vlaamse regering in het dossier. De Vlaamse bewindsploeg maakte naar verluidt een lange lijst met uitzonderingen over, onder meer ook voor rattenvangers. Het kernkabinet buigt zich later nog over de hervorming van de pensioenen en het arbeidsmarktbeleid. Bedoeling is de scherpe kanten van die hervorming af te ronden. Een aantal bijkomende uitzonderingen toestaan, zorgt er echter ook voor dat er minder bespaard wordt. Rattenvangers CdH-vicepremier Joëlle Milquet pleitte er eerder nog voor om de pensioenleeftijd voor brandweerlui met twee jaar te verlagen tot 58. Nog meer uitzonderingen toestaan, kan voor Van Quickenborne echter niet. "De laatste uren en dagen heb ik een hele reeks vragen gekregen, zelfs een lange lijst van de Vlaamse regering waar ook de rattenvangers opstaan. Hoeveel begrip ik ook heb voor de rattenvangers, ik ga dat niet doen", verklaarde de Vlaamse liberaal, die benadrukte dat er in de geplande hervorming al uitzonderingen voorzien zijn en dat iedereen langer zal moeten werken. Snelle oplossing Hoewel de aanpassingen geen impact hebben op de begroting 2012, veroorzaken ze voor 2013 een pak minder inkomsten. Van Quickenborne gaf ook nog aan dat er snel een oplossing uit de bus moet komen. "Het zou niet goed zijn het dossier nog weken mee te nemen. Het is tijd om te landen", poneerde hij. De minister kopte de voorzet binnen die zijn partijgenoot en fractieleider Patrick Dewael eerder gaf. Dewael laakte dat de voorbije dagen de indruk is ontstaan dat er meer en meer uitzonderingen kunnen worden gevraagd. "Het is tijd om af te sluiten. Het primaat van de politiek moet worden hersteld. Wij zullen niet toelaten dat het kind met het badwater wordt weggegooid". Er kan voor de liberaal geen sprake van zijn om brandweerlui vroeger met pensioen te sturen. Je kunt hen ook andere taken laten uitvoeren dan ladders beklimmen en branden blussen, antwoordde hij aan Wouter De Vriendt. Wouter De Vriendt pleit voor menselijke pensioenregeling Het groene Kamerlid vroeg immers begrip voor de volgens hem terechte vragen en protesten. "Zeker voor de zware beroepen is er een probleem. We moeten naar een menselijke pensioenregeling gaan", beklemtoonde hij. De Vriendt verweet Van Quickenborne de discussie met zijn verwijzing naar de rattenvangers in het belachelijke te trekken. In antwoord op een vraag van Michel Doomst gaf Joëlle Milquet aan dat de regeling inderdaad nog kan worden verbeterd. Ze heeft daarom een reeks voorstellen overgemaakt aan de regering. Ze herhaalde dat er voor brandweermannen rekening moet worden gehouden met de gevaarlijkheid van hun beroep. (Belga/INM)