Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) gaat de ministerraad voorstellen om de bestaande uitstapregeling voor brandweerlui op te nemen in het nieuwe federale brandweerstatuut. Brandweerlui zouden dan de facto het recht hebben om op 58-jarige leeftijd uit het beroep te stappen. Dat melden de vakbonden na overleg met de minister.

Het gaat om het zogenaamde "verlof voorafgaand aan het pensioen", waarmee brandweerlui vervroegd kunnen uitstappen met behoud van een vergoeding. Dat systeem bestaat al, maar hangt nu elk jaar opnieuw af van de goodwill van de lokale besturen, zegt Mil Luyten van de socialistische vakbond (ACOD-LRB). Door de uitstapregeling op te nemen in het statuut van het brandweerpersoneel, zou ze een structureel recht worden.

Nieuwe federale brandweerstatuut

Tegelijkertijd wordt de regeling voor de brandweer onttrokken aan het gehele pensioendossier en is er dus geen sprake van een uitzonderingsmaatregel, merkt de vakbondsman nog op. De minister zou de voorstellen later schriftelijk communiceren aan de vakbonden en daarna voorleggen aan de ministerraad.

De brandweervakbonden zitten later deze week opnieuw samen en zullen na de ministerraad beslissen over eventuele acties. "Hierbij is het voor ons van fundamenteel belang te weten welke ruimte de minister zal krijgen om haar voorstellen over de hervorming van de brandweer waar te maken", luidt het in een persbericht van het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Brandweer en Civiele Bescherming

De vakbonden van de Civiele Bescherming lieten ondertussen weten solidair te zijn met de brandweer. Ze zullen deelnemen aan eventuele acties die door de brandweer worden uitgeroepen. De brandweer voerde eerder al actie in de Brusselse Wetstraat tegen de plannen van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD). (Belga/INM)

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) gaat de ministerraad voorstellen om de bestaande uitstapregeling voor brandweerlui op te nemen in het nieuwe federale brandweerstatuut. Brandweerlui zouden dan de facto het recht hebben om op 58-jarige leeftijd uit het beroep te stappen. Dat melden de vakbonden na overleg met de minister. Het gaat om het zogenaamde "verlof voorafgaand aan het pensioen", waarmee brandweerlui vervroegd kunnen uitstappen met behoud van een vergoeding. Dat systeem bestaat al, maar hangt nu elk jaar opnieuw af van de goodwill van de lokale besturen, zegt Mil Luyten van de socialistische vakbond (ACOD-LRB). Door de uitstapregeling op te nemen in het statuut van het brandweerpersoneel, zou ze een structureel recht worden. Nieuwe federale brandweerstatuut Tegelijkertijd wordt de regeling voor de brandweer onttrokken aan het gehele pensioendossier en is er dus geen sprake van een uitzonderingsmaatregel, merkt de vakbondsman nog op. De minister zou de voorstellen later schriftelijk communiceren aan de vakbonden en daarna voorleggen aan de ministerraad. De brandweervakbonden zitten later deze week opnieuw samen en zullen na de ministerraad beslissen over eventuele acties. "Hierbij is het voor ons van fundamenteel belang te weten welke ruimte de minister zal krijgen om haar voorstellen over de hervorming van de brandweer waar te maken", luidt het in een persbericht van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Brandweer en Civiele Bescherming De vakbonden van de Civiele Bescherming lieten ondertussen weten solidair te zijn met de brandweer. Ze zullen deelnemen aan eventuele acties die door de brandweer worden uitgeroepen. De brandweer voerde eerder al actie in de Brusselse Wetstraat tegen de plannen van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD). (Belga/INM)