Een beter bonus-malussysteem kan een deel van het pensioenenprobleem oplossen. Daarover waren de grootste Vlaamse partijen, met name N-VA, Open Vld, CD&V en sp.a, het eens tijdens een pensioendebat, na een Panorama-uitzending over het thema.

N-VA: Nederlands systeem pensioenen

Een nieuwe pensioenhervorming moet mensen in de toekomst in ieder geval langer aan het werk houden, klonk het bij monde van de partijen. Vooral N-VA wil graag een systeem invoeren, naar analogie met het Nederlandse systeem, dat voordeel geeft aan wie langer werkt en nadeel aan wie minder lang werkt. In Nederland daalt het pensioen met 6,5% per jaar onder de wettelijke pensioenleeftijd (67) en stijgt het met 6,5% per jaar erboven.

Open VLD: bonus-malussysteem

Ook Gwendolyn Rutten (Open Vld) ziet heil in dergelijk systeem. "Nu bestaat er al zo'n soort bonus-malussysteem, maar alleen voel je het niet echt omdat het op 45'en wordt berekend (bijvoorbeeld 44/45 van een volledig pensioen voor wie een jaar minder werkt, red.). Als je dat systeem wil laten werken, dan moet je het in beide richtingen aanscherpen."

sp.a: niet alles is opgelost met langer werken

Ook sp.a zegt geen neen tegen een malussysteem. "Maar dat moet je dan wel doen in een volledig pakket van maatregelen. Je moet de mensen ook niet wijsmaken dat je alles oplost door iedereen te verplichten om langer te werken", zei Bruno Tobback (sp.a).

CD&V: pas op met bestraffing

CD&V-kamerlid Sonja Becq waarschuwt wel voor bestraffing. "We moeten mensen stimuleren om langer te werken, maar op een positieve manier". De pensioenbonus, een financieel extraatje bovenop het pensioen voor wie langer gewerkt heeft, loopt normaal gezien eind 2012 af. Becq diende in april een wetsvoorstel in om de pensioenbonus na 2012 te verlengen. (Belga/EE)

Een beter bonus-malussysteem kan een deel van het pensioenenprobleem oplossen. Daarover waren de grootste Vlaamse partijen, met name N-VA, Open Vld, CD&V en sp.a, het eens tijdens een pensioendebat, na een Panorama-uitzending over het thema. N-VA: Nederlands systeem pensioenen Een nieuwe pensioenhervorming moet mensen in de toekomst in ieder geval langer aan het werk houden, klonk het bij monde van de partijen. Vooral N-VA wil graag een systeem invoeren, naar analogie met het Nederlandse systeem, dat voordeel geeft aan wie langer werkt en nadeel aan wie minder lang werkt. In Nederland daalt het pensioen met 6,5% per jaar onder de wettelijke pensioenleeftijd (67) en stijgt het met 6,5% per jaar erboven.Open VLD: bonus-malussysteem Ook Gwendolyn Rutten (Open Vld) ziet heil in dergelijk systeem. "Nu bestaat er al zo'n soort bonus-malussysteem, maar alleen voel je het niet echt omdat het op 45'en wordt berekend (bijvoorbeeld 44/45 van een volledig pensioen voor wie een jaar minder werkt, red.). Als je dat systeem wil laten werken, dan moet je het in beide richtingen aanscherpen."sp.a: niet alles is opgelost met langer werken Ook sp.a zegt geen neen tegen een malussysteem. "Maar dat moet je dan wel doen in een volledig pakket van maatregelen. Je moet de mensen ook niet wijsmaken dat je alles oplost door iedereen te verplichten om langer te werken", zei Bruno Tobback (sp.a). CD&V: pas op met bestraffing CD&V-kamerlid Sonja Becq waarschuwt wel voor bestraffing. "We moeten mensen stimuleren om langer te werken, maar op een positieve manier". De pensioenbonus, een financieel extraatje bovenop het pensioen voor wie langer gewerkt heeft, loopt normaal gezien eind 2012 af. Becq diende in april een wetsvoorstel in om de pensioenbonus na 2012 te verlengen. (Belga/EE)