De Antwerpse lokale politie, het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Pegida Vlaanderen zijn nog steeds met elkaar in gesprek over een door Pegida geplande manifestatie in Antwerpen op maandag 2 maart. Daar is (nog) geen toestemming voor gegeven, maar de anti-islambeweging wil ditmaal sowieso doorzetten. "Ook als onze actie verboden wordt, trekken we de straat op", zegt woordvoerder Rudy Van Nespen. "Ik verwacht niet dat de politie dat zo maar zal toelaten, dus zullen we moeten zorgen dat we met voldoende deelnemers zijn."

Verhoogde terreurdreiging

Nadat de eerste geplande manifestatie van Pegida Vlaanderen, op 26 januari in Antwerpen, enkele dagen voordien om veiligheidsredenen werd verboden door burgemeester De Wever, probeerde de organisatie de voorbije weken tevergeefs een nieuwe datum te prikken. De Wever stelde dat een dergelijke actie niet kon toegelaten worden gezien de verhoogde terreurdreiging.

Pegida aanvaardde aanvankelijk die beslissing, maar is het steeds uitstellen vanwege het verlengen van het verhoogde dreigingsniveau nu beu. Op de meest recent aangekondigde datum voor de manifestatie, maandag 2 maart, zal volgens Pegida nu toch sowieso een actie plaatsvinden. "Het plan is om een statische manifestatie te houden om 20u op het Conscienceplein", zegt Van Nespen.

Geen garantie

In een oproep om deelnemers aan te trekken stelt Pegida dat de manifestatie uitgerekend nodig is omdat "de dreiging van islamterreur Vlaanderen in de ban van een hoog beveiligingsniveau blijft houden". De gesprekken met politie en stad gaan intussen wel nog door. Het kabinet van De Wever kon niet garanderen dat er deze week nog uitsluitsel komt over een toestemming of verbod. (Belga/WB)

De Antwerpse lokale politie, het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Pegida Vlaanderen zijn nog steeds met elkaar in gesprek over een door Pegida geplande manifestatie in Antwerpen op maandag 2 maart. Daar is (nog) geen toestemming voor gegeven, maar de anti-islambeweging wil ditmaal sowieso doorzetten. "Ook als onze actie verboden wordt, trekken we de straat op", zegt woordvoerder Rudy Van Nespen. "Ik verwacht niet dat de politie dat zo maar zal toelaten, dus zullen we moeten zorgen dat we met voldoende deelnemers zijn."Nadat de eerste geplande manifestatie van Pegida Vlaanderen, op 26 januari in Antwerpen, enkele dagen voordien om veiligheidsredenen werd verboden door burgemeester De Wever, probeerde de organisatie de voorbije weken tevergeefs een nieuwe datum te prikken. De Wever stelde dat een dergelijke actie niet kon toegelaten worden gezien de verhoogde terreurdreiging. Pegida aanvaardde aanvankelijk die beslissing, maar is het steeds uitstellen vanwege het verlengen van het verhoogde dreigingsniveau nu beu. Op de meest recent aangekondigde datum voor de manifestatie, maandag 2 maart, zal volgens Pegida nu toch sowieso een actie plaatsvinden. "Het plan is om een statische manifestatie te houden om 20u op het Conscienceplein", zegt Van Nespen. In een oproep om deelnemers aan te trekken stelt Pegida dat de manifestatie uitgerekend nodig is omdat "de dreiging van islamterreur Vlaanderen in de ban van een hoog beveiligingsniveau blijft houden". De gesprekken met politie en stad gaan intussen wel nog door. Het kabinet van De Wever kon niet garanderen dat er deze week nog uitsluitsel komt over een toestemming of verbod. (Belga/WB)