Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) keurt de vernielingen af die vakbondsmilitanten deze week hebben aangebracht uit protest tegen de regeringsbeslissingen, en is blij dat verantwoordelijken van de vakorganisaties zich van die vernielingen hebben gedistantieerd. Dat heeft Peeters donderdag in de Kamer verklaard. Hij herhaalde dat de regering-Michel het sociaal overleg hoog in het vaandel draagt.

'Wetten van de Wetstraat of van de straat?'

Kamerleden Nele Lijnen (Open VLD) en Peter Dedecker (N-VA) toonden tijdens het vragenuurtje in de plenaire Kamer begrip voor de onzekerheid over de sociaal-economische hervormingen die de regering doorvoert, net als dat er protest tegen komt.

Dat daar geweld aan te pas komt, kan op geen begrip rekenen. "Gelden in dit land de wetten van de Wetstraat of de wetten van de straat?", vroeg Lijnen.

In zijn antwoord benadrukte de vicepremier het belang van het sociaal overleg. Met het "tripartite overleg" voorziet het regeerakkoord daarvoor in een "nieuw vehikel". Ook wees Peeters op de informele contacten die al vanuit de regering plaatsvonden. Die worden voortgezet, waarna de zogenaamde Groep van Tien zal worden uitgenodigd en een kalender zal worden vastgelegd.

Sociaal bemiddelaar

Hetzelfde regeerakkoord voorziet ook in de uitbreiding van de sociaal bemiddelaar naar de NMBS en bpost. Wat voor Peeters niet door de beugel kan, is dat vernielingen worden aangebracht tijdens vakbondsacties, zoals aan het hoofdkwartier van de MR. "Dit moet afgekeurd worden", luidde het. "Vernielingen aanbrengen, dit kan niet". Wel is Peeters "blij" dat verschillende vakbondsorganisaties, "de ene al wat sneller dan de andere", zich van die acties hebben gedistantieerd. (Belga/WB)

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) keurt de vernielingen af die vakbondsmilitanten deze week hebben aangebracht uit protest tegen de regeringsbeslissingen, en is blij dat verantwoordelijken van de vakorganisaties zich van die vernielingen hebben gedistantieerd. Dat heeft Peeters donderdag in de Kamer verklaard. Hij herhaalde dat de regering-Michel het sociaal overleg hoog in het vaandel draagt.Kamerleden Nele Lijnen (Open VLD) en Peter Dedecker (N-VA) toonden tijdens het vragenuurtje in de plenaire Kamer begrip voor de onzekerheid over de sociaal-economische hervormingen die de regering doorvoert, net als dat er protest tegen komt. Dat daar geweld aan te pas komt, kan op geen begrip rekenen. "Gelden in dit land de wetten van de Wetstraat of de wetten van de straat?", vroeg Lijnen. In zijn antwoord benadrukte de vicepremier het belang van het sociaal overleg. Met het "tripartite overleg" voorziet het regeerakkoord daarvoor in een "nieuw vehikel". Ook wees Peeters op de informele contacten die al vanuit de regering plaatsvonden. Die worden voortgezet, waarna de zogenaamde Groep van Tien zal worden uitgenodigd en een kalender zal worden vastgelegd. Hetzelfde regeerakkoord voorziet ook in de uitbreiding van de sociaal bemiddelaar naar de NMBS en bpost. Wat voor Peeters niet door de beugel kan, is dat vernielingen worden aangebracht tijdens vakbondsacties, zoals aan het hoofdkwartier van de MR. "Dit moet afgekeurd worden", luidde het. "Vernielingen aanbrengen, dit kan niet". Wel is Peeters "blij" dat verschillende vakbondsorganisaties, "de ene al wat sneller dan de andere", zich van die acties hebben gedistantieerd. (Belga/WB)