Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) staat achter de beslissing van Geert Bourgeois om de kandidaat-burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen. Hij noemt de uitspraken van FDF-voorzitter Olivier Maingain onaanvaardbaar.

Dat heeft hij woensdag gezegd in het Vlaams Parlement. Dat Maingain de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bourgeois (N-VA) vergelijkt met praktijken tijdens de bezetting noemt Peeters 'te zot om los te lopen'.

Bourgeois bevestigde hun niet-benoeming wegens overtredingen van de taalwetgeving.

Peeters zei woensdag dat Bourgeois hem vooraf had ingelicht dat hij de beslissing zou nemen.

Maar volgens de minister-president hoeft hij zijn goedkeuring daar niet aan te geven. 'De beslissing is genomen en ik heb daar geen verdere commentaar op te geven. Ik steun mijn ministers', aldus Peeters.

'Provocaties'

Zijn partijgenoot en federaal premier Yves Leterme daarentegen betreurt de 'provocaties' die de opdracht bemoeilijken van koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene, die op zoek is naar een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde.

Leterme reageerde in de Kamer op de uitspraken van Maingain en op de commotie die is ontstaan na de beslissing van Bourgeois.

Politici moeten akkoorden sluiten en oplossingen vinden, eerder dan die te bemoeilijken, aldus de premier.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) staat achter de beslissing van Geert Bourgeois om de kandidaat-burgemeesters van Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem niet te benoemen. Hij noemt de uitspraken van FDF-voorzitter Olivier Maingain onaanvaardbaar.Dat heeft hij woensdag gezegd in het Vlaams Parlement. Dat Maingain de beslissing van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bourgeois (N-VA) vergelijkt met praktijken tijdens de bezetting noemt Peeters 'te zot om los te lopen'.Bourgeois bevestigde hun niet-benoeming wegens overtredingen van de taalwetgeving. Peeters zei woensdag dat Bourgeois hem vooraf had ingelicht dat hij de beslissing zou nemen. Maar volgens de minister-president hoeft hij zijn goedkeuring daar niet aan te geven. 'De beslissing is genomen en ik heb daar geen verdere commentaar op te geven. Ik steun mijn ministers', aldus Peeters.'Provocaties'Zijn partijgenoot en federaal premier Yves Leterme daarentegen betreurt de 'provocaties' die de opdracht bemoeilijken van koninklijk opdrachthouder Jean-Luc Dehaene, die op zoek is naar een oplossing voor Brussel-Halle-Vilvoorde.Leterme reageerde in de Kamer op de uitspraken van Maingain en op de commotie die is ontstaan na de beslissing van Bourgeois. Politici moeten akkoorden sluiten en oplossingen vinden, eerder dan die te bemoeilijken, aldus de premier.