Peeters pakt nepuniversiteiten aan

15/02/18 om 07:55 - Bijgewerkt om 07:54

Bron: Belga

Er lopen 81 onderzoeken naar onderwijsinstellingen die valse diploma's uitreiken of het etiket universiteit of hogeschool misbruiken.

Peeters pakt nepuniversiteiten aan

Aula van de Universiteit Gent © BelgaImage

Momenteel worden 52 onderwijsinstellingen in Brussel, 18 in Vlaanderen en 11 in Wallonië door de Economische Inspectie onderzocht. Dat schrijft De Morgen, op basis van cijfers van minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Het gaat zowel om onderwijsinstellingen die afstandsonderwijs aanbieden als instellingen die voorzien in contactonderwijs. Het zijn vooral instellingen die hoger onderwijs aanbieden.

De Economische Inspectie gaat na of de onderwijsinstellingen correcte informatie geven over de opleidingen die ze aanbieden en de diploma's die ze mogen uitreiken. De meest voorkomende inbreuk is dat een onderwijsinstelling onterecht de indruk wekt dat ze erkend is als universiteit of hogeschool of dat ze bachelor-, master- of doctoraatsdiploma's kan uitreiken.

Er werden 46 waarschuwingen uitgeschreven en 10 processen-verbaal overgemaakt aan het parket. Negen onderwijsinstellingen hebben hun activiteiten stopgezet na het onderzoek en twee websites werden ontoegankelijk gemaakt.

Onze partners