Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) gaat de levensmiddelenwetgeving screenen en aanpassen. De wetgeving bestaat uit een vijftigtal koninklijke besluiten die vaak meer dan 30 jaar oud zijn en vaak achterhaald. Zo bepaalt het KB mayonaise dat die 80 procent vetstoffen moet bevatten, terwijl dat in het buitenland 65 of 70 procent is. En een ciabatta, waarin olijfolie of gedroogde tomaten zit, bestaat niet volgens het KB uit 1985 over bakkerijproducten.

Buitenlandse concurrentie

"De huidige strenge nationale reglementering leidt er toe dat de Belgische producten van levensmiddelen in een benadeelde positie dreigen te komen ten opzichte van de buitenlandse concurrentie die door de Europese regels over de interne markt hun producten vrij op de Belgische markt kunnen plaatsen", stelt minister Peeters.

Hij streeft naar een vereenvoudiging en modernisering door niet meer relevante wetgeving te schrappen en de Belgische regels zo veel mogelijk te harmoniseren met de sectorale regels op Europees niveau, op een manier dat de wetgeving voldoende flexibel is en evolueert met de technologie.

Daarnaast moet wetgeving worden uitgewerkt of aangepast in het belang van de concurrentie van de sector. In de loop van 2016 worden de ruim 50 KB's gescreend in overleg met de betrokken sectoren en consumentenvertegenwoordigers om na te gaan wat er geschrapt of gemoderniseerd moet worden.

Jobs

De lijst omvat volgende categorieën: vleesproducten, visproducten, zuivel, oliën en vetten, suikerproducten, graanproducten, groeten - en fruitproducten, dranken, kruiderijachtige producten, stimulerende producten, producten voor bereiding van voedingsmiddelen.

Kris Peeters wijst er nog op dat de Belgische voedingsindustrie, goed voor 90.000 jobs de laatste jaren 11,9 procent gegroeid is. "We moeten die jobs in de beste omstandigheden, en met de beste wetten en regels, laten werken", aldus de minister. (Belga)

Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) gaat de levensmiddelenwetgeving screenen en aanpassen. De wetgeving bestaat uit een vijftigtal koninklijke besluiten die vaak meer dan 30 jaar oud zijn en vaak achterhaald. Zo bepaalt het KB mayonaise dat die 80 procent vetstoffen moet bevatten, terwijl dat in het buitenland 65 of 70 procent is. En een ciabatta, waarin olijfolie of gedroogde tomaten zit, bestaat niet volgens het KB uit 1985 over bakkerijproducten."De huidige strenge nationale reglementering leidt er toe dat de Belgische producten van levensmiddelen in een benadeelde positie dreigen te komen ten opzichte van de buitenlandse concurrentie die door de Europese regels over de interne markt hun producten vrij op de Belgische markt kunnen plaatsen", stelt minister Peeters. Hij streeft naar een vereenvoudiging en modernisering door niet meer relevante wetgeving te schrappen en de Belgische regels zo veel mogelijk te harmoniseren met de sectorale regels op Europees niveau, op een manier dat de wetgeving voldoende flexibel is en evolueert met de technologie. Daarnaast moet wetgeving worden uitgewerkt of aangepast in het belang van de concurrentie van de sector. In de loop van 2016 worden de ruim 50 KB's gescreend in overleg met de betrokken sectoren en consumentenvertegenwoordigers om na te gaan wat er geschrapt of gemoderniseerd moet worden. De lijst omvat volgende categorieën: vleesproducten, visproducten, zuivel, oliën en vetten, suikerproducten, graanproducten, groeten - en fruitproducten, dranken, kruiderijachtige producten, stimulerende producten, producten voor bereiding van voedingsmiddelen. Kris Peeters wijst er nog op dat de Belgische voedingsindustrie, goed voor 90.000 jobs de laatste jaren 11,9 procent gegroeid is. "We moeten die jobs in de beste omstandigheden, en met de beste wetten en regels, laten werken", aldus de minister. (Belga)