Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) weerlegt de kritiek van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op zijn nota over een nieuwe financieringswet. Peeters krijgt ook tegenwind van verschillende partijen.

Peeters hekelde de gevolgen van het voorstel voor Vlaanderen en vreest dat Vlaanderen daardoor 2 miljard extra zal moeten besparen. Daardoor moet de Vlaamse regering de beleidsruimte die ze na 2011 dacht te hebben volledig opnieuw bekijken, aldus de minister-president.

In een reactie aan de VRT liet de omgeving van Vande Lanotte weten dat het logisch is dat de gewesten evenveel besparen als de federale overheid op de bevoegdheden die ze overnemen van die federale overheid.

Er wordt ook ontkend dat het om 2 miljard euro zou gaan. Volgens de entourage van de koninklijk bemiddelaar gaat het maar om 1 miljard.

Open VLD hekelde in een reactie het 'gebrek aan vooruitziendheid' van Peeters. Volgens Vlaams fractieleider Sven Gatz zag het kleinste kind het aankomen dat Vlaanderen meer zou moeten besparen als de nota van Vande Lanotte wordt uitgevoerd.

De minister-president heeft die realiteit echter nooit willen zien en de begroting niet voorbereid, aldus Gatz. 'Open VLD hekelt daarentegen al lang dat de Vlaamse regering wel voortdurend zegt dat ze een nieuwe staatshervorming wil, maar die in de feiten niet voorbereidt'.

Volgens Gatz vergeet de Vlaamse regering dat met eventuele nieuwe bevoegdheden die naar Vlaanderen zouden overgeheveld worden er waarschijnlijk geen overeenkomstige middelenoverdracht gepaard zal gaan.

Kritiek Moureaux

Ook PS-ondervoorziter Philippe Moureaux betreurt de
kritiek van Peeters. Op de radio Bel-RTL beschuldigde hij hem er vrijdagmorgen van 'aan te vallen met de voeten vooruit'. 'De nota is verre van het aards paradijs, maar als we willen slagen, moeten we niet allemaal beginnen met uit te wijden over wat er in ontbreekt'.

SP.A-voorzitster Caroline Gennez noemde de kritiek van Peeters niet verstandig. Haar Groen!-collega Wouter Van Besien liet verstaan dat de minister-president zijn kritiek beter binnenskamers had gehouden. N-VA-Kamerlid Jan Jambon noemde het normaal dat als er bevoegdheden worden overgedragen de deelstaten mee een inspanning moeten leveren.

Frank Vandenbroucke (SP.A) zei dat het als een paal boven water staat dat er de komende jaren zwaar zal moeten worden bezuinigd door alle regeringen, maar noemde de cijfers van Peeters zwaar overdreven.

Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) weerlegt de kritiek van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op zijn nota over een nieuwe financieringswet. Peeters krijgt ook tegenwind van verschillende partijen.Peeters hekelde de gevolgen van het voorstel voor Vlaanderen en vreest dat Vlaanderen daardoor 2 miljard extra zal moeten besparen. Daardoor moet de Vlaamse regering de beleidsruimte die ze na 2011 dacht te hebben volledig opnieuw bekijken, aldus de minister-president.In een reactie aan de VRT liet de omgeving van Vande Lanotte weten dat het logisch is dat de gewesten evenveel besparen als de federale overheid op de bevoegdheden die ze overnemen van die federale overheid. Er wordt ook ontkend dat het om 2 miljard euro zou gaan. Volgens de entourage van de koninklijk bemiddelaar gaat het maar om 1 miljard.Open VLD hekelde in een reactie het 'gebrek aan vooruitziendheid' van Peeters. Volgens Vlaams fractieleider Sven Gatz zag het kleinste kind het aankomen dat Vlaanderen meer zou moeten besparen als de nota van Vande Lanotte wordt uitgevoerd.De minister-president heeft die realiteit echter nooit willen zien en de begroting niet voorbereid, aldus Gatz. 'Open VLD hekelt daarentegen al lang dat de Vlaamse regering wel voortdurend zegt dat ze een nieuwe staatshervorming wil, maar die in de feiten niet voorbereidt'.Volgens Gatz vergeet de Vlaamse regering dat met eventuele nieuwe bevoegdheden die naar Vlaanderen zouden overgeheveld worden er waarschijnlijk geen overeenkomstige middelenoverdracht gepaard zal gaan. Kritiek MoureauxOok PS-ondervoorziter Philippe Moureaux betreurt de kritiek van Peeters. Op de radio Bel-RTL beschuldigde hij hem er vrijdagmorgen van 'aan te vallen met de voeten vooruit'. 'De nota is verre van het aards paradijs, maar als we willen slagen, moeten we niet allemaal beginnen met uit te wijden over wat er in ontbreekt'.SP.A-voorzitster Caroline Gennez noemde de kritiek van Peeters niet verstandig. Haar Groen!-collega Wouter Van Besien liet verstaan dat de minister-president zijn kritiek beter binnenskamers had gehouden. N-VA-Kamerlid Jan Jambon noemde het normaal dat als er bevoegdheden worden overgedragen de deelstaten mee een inspanning moeten leveren. Frank Vandenbroucke (SP.A) zei dat het als een paal boven water staat dat er de komende jaren zwaar zal moeten worden bezuinigd door alle regeringen, maar noemde de cijfers van Peeters zwaar overdreven.