De kamer van volksvertegenwoordigers behandelt het voorstel deze week, schrijft De Standaard. Rechtbanken zouden pedofielen kunnen verbieden om "te wonen, te verblijven of zich te vertonen in een door de rechter aangewezen zone".

Verwerking

"De voortdurende nabijheid van de dader kan een ingrijpende impact hebben op het slachtoffer en de verwerking van de traumatische ervaring in de weg staan", zegt Carina Van Cauter (Open VLD), de hoofdauteur van de wettekst aan De Standaard.

Woonverboden moeten uitgebreid gemotiveerd moeten worden door de rechter. Die moet daarbij rekening houden met de ernst van de feiten en herstelmogelijkheden voor de dader. Een woonverbod kan steeds opgeheven of aangepast worden.

Reclassering
"Ik ben heel tevreden dat we een juist evenwicht hebben gevonden tussen de bescherming en de belangen van het slachtoffer, en het recht op reclassering van de dader", zegt SP.A-kamerlid Renaat Landuyt.

Rechters kunnen pedofielen nu al verbieden om bepaalde activiteiten uit te oefenen in het bijzijn van kinderen, bijvoorbeeld muziek- of gymnastiekles geven. (TV)

De kamer van volksvertegenwoordigers behandelt het voorstel deze week, schrijft De Standaard. Rechtbanken zouden pedofielen kunnen verbieden om "te wonen, te verblijven of zich te vertonen in een door de rechter aangewezen zone".Verwerking "De voortdurende nabijheid van de dader kan een ingrijpende impact hebben op het slachtoffer en de verwerking van de traumatische ervaring in de weg staan", zegt Carina Van Cauter (Open VLD), de hoofdauteur van de wettekst aan De Standaard. Woonverboden moeten uitgebreid gemotiveerd moeten worden door de rechter. Die moet daarbij rekening houden met de ernst van de feiten en herstelmogelijkheden voor de dader. Een woonverbod kan steeds opgeheven of aangepast worden. Reclassering "Ik ben heel tevreden dat we een juist evenwicht hebben gevonden tussen de bescherming en de belangen van het slachtoffer, en het recht op reclassering van de dader", zegt SP.A-kamerlid Renaat Landuyt. Rechters kunnen pedofielen nu al verbieden om bepaalde activiteiten uit te oefenen in het bijzijn van kinderen, bijvoorbeeld muziek- of gymnastiekles geven. (TV)