Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van mgr. André-Jozef Léonard als aartsbisschop van Mechelen-Brussel en als voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie. De paus heeft mgr. Leonard gevraagd in functie te blijven tot zijn opvolger wordt benoemd.

Zoals het kerkelijk recht voorschrijft had mgr. Léonard op 6 mei - zijn 75ste verjaardag - zijn ontslag aangeboden aan de paus. Het ontslag van kardinaal Godfried Danneels werd destijds pas aanvaard na anderhalf jaar.

Al na drie weken

Het feit dat het ontslag van mgr. Léonard al na drie weken wordt aanvaard wijst er volgens ingewijden op dat paus Franciscus opteert voor "verandering" aan het hoofd van de Belgische kerkprovincie.

Nu het ontslag van mgr. Léonard aanvaard is, kan de procedure voor de benoeming van zijn opvolger van start gaan. Volgens ingewijden maken de Antwerpse bisschop Johan Bonny en de Brugse bisschop Jozef de Kesel de grootste kans om de nieuwe aartsbisschop te worden. (Belga/TE)

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van mgr. André-Jozef Léonard als aartsbisschop van Mechelen-Brussel en als voorzitter van de Belgische bisschoppenconferentie. De paus heeft mgr. Leonard gevraagd in functie te blijven tot zijn opvolger wordt benoemd.Zoals het kerkelijk recht voorschrijft had mgr. Léonard op 6 mei - zijn 75ste verjaardag - zijn ontslag aangeboden aan de paus. Het ontslag van kardinaal Godfried Danneels werd destijds pas aanvaard na anderhalf jaar. Het feit dat het ontslag van mgr. Léonard al na drie weken wordt aanvaard wijst er volgens ingewijden op dat paus Franciscus opteert voor "verandering" aan het hoofd van de Belgische kerkprovincie. Nu het ontslag van mgr. Léonard aanvaard is, kan de procedure voor de benoeming van zijn opvolger van start gaan. Volgens ingewijden maken de Antwerpse bisschop Johan Bonny en de Brugse bisschop Jozef de Kesel de grootste kans om de nieuwe aartsbisschop te worden. (Belga/TE)