Met zijn benoeming telt ons land nu twee kardinalen, want ook Godfried Danneels (83) is nog kardinaal. Als kardinaal mag De Kesel zijn stem uitbrengen wanneer het college van kardinalen kiest voor een nieuwe paus wanneer de huidige sterft of aftreedt. Kardinalen kunnen tot hun 80ste verjaardag meestemmen. Dat is het geval bij dertien van de nieuwe kardinalen.

Snelle kardinaalscreatie

Volgens kerknet gebeurt zijn kardinaalscreatie "behoorlijk snel". Door de verschuiving van de wereldkerk naar het zuiden, die ook wordt weerspiegeld in het kardinaalscollege, is het niet langer vanzelfsprekend dat de aartsbisschop van Mechelen-Brussel tot kardinaal wordt gecreëerd.

De dertien kardinalen die mogen stemmen zijn afkomstig uit vijf continenten, wat voor de Argentijnse kerkleider "de universaliteit van de kerk" uitdrukt. Drie komen uit Europa, drie uit Latijns-Amerika en eveneens drie uit de VS, en telkens twee uit Afrika en Azië. De vier anderen zijn ouder dan tachtig. Op de "gewone" Albanese priester Ernest Simoni na zijn het vroegere bisschoppen of aartsbisschoppen.

Kerknet noemt ook de kardinaalscreatie van de nuntius in Syrië, aartsbisschop Mario Zenari, "opmerkelijk" omdat hij nog een nuntius in functie is. Volgens waarnemers beklemtoont de paus daarmee ook zijn zorg om Syrië dat al jaren een bloedige burgeroorlog kent.

In februari 2015 heeft Franciscus ook al twintig nieuwe kardinalen gerecreëerd.

Geen onbesproken figuur

"Voor ons land is de benoeming een goede zaak, zeker gezien de moeilijke situatie van de Kerk hier. Het kan de Kerk een nieuwe impuls geven", zegt kerkjurist Rik Torfs aan het VTM Nieuws.

De Kesel volgde op 12 december 2015 André Léonard op als aartbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De kesel is geen onbesproken figuur. Zo kreeg een priester die veroordeeld was voor de aanranding van een minderjarige, een nieuwe benoeming. (Belga/NS)

Met zijn benoeming telt ons land nu twee kardinalen, want ook Godfried Danneels (83) is nog kardinaal. Als kardinaal mag De Kesel zijn stem uitbrengen wanneer het college van kardinalen kiest voor een nieuwe paus wanneer de huidige sterft of aftreedt. Kardinalen kunnen tot hun 80ste verjaardag meestemmen. Dat is het geval bij dertien van de nieuwe kardinalen. Volgens kerknet gebeurt zijn kardinaalscreatie "behoorlijk snel". Door de verschuiving van de wereldkerk naar het zuiden, die ook wordt weerspiegeld in het kardinaalscollege, is het niet langer vanzelfsprekend dat de aartsbisschop van Mechelen-Brussel tot kardinaal wordt gecreëerd.De dertien kardinalen die mogen stemmen zijn afkomstig uit vijf continenten, wat voor de Argentijnse kerkleider "de universaliteit van de kerk" uitdrukt. Drie komen uit Europa, drie uit Latijns-Amerika en eveneens drie uit de VS, en telkens twee uit Afrika en Azië. De vier anderen zijn ouder dan tachtig. Op de "gewone" Albanese priester Ernest Simoni na zijn het vroegere bisschoppen of aartsbisschoppen. Kerknet noemt ook de kardinaalscreatie van de nuntius in Syrië, aartsbisschop Mario Zenari, "opmerkelijk" omdat hij nog een nuntius in functie is. Volgens waarnemers beklemtoont de paus daarmee ook zijn zorg om Syrië dat al jaren een bloedige burgeroorlog kent. In februari 2015 heeft Franciscus ook al twintig nieuwe kardinalen gerecreëerd. "Voor ons land is de benoeming een goede zaak, zeker gezien de moeilijke situatie van de Kerk hier. Het kan de Kerk een nieuwe impuls geven", zegt kerkjurist Rik Torfs aan het VTM Nieuws. De Kesel volgde op 12 december 2015 André Léonard op als aartbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. De kesel is geen onbesproken figuur. Zo kreeg een priester die veroordeeld was voor de aanranding van een minderjarige, een nieuwe benoeming. (Belga/NS)