Paul Magnette is blij met fiscaal pleidooi van Marc Coucke

© Belga

PS-voorzitter Paul Magnette is ‘heel blij’ met de uitspraken van Omega Pharma-topman Marc Coucke. Die zei op Kanaal Z dat de sterkste schouders in ons land niet de zwaarste lasten dragen.

PS-voorzitter Paul Magnette is ‘heel blij’ met de uitspraken van Omega Pharma-topman Marc Coucke. Die zei op Kanaal Z dat de sterkste schouders in ons land niet de zwaarste lasten dragen.

Als de sterkste schouders meer betalen, zou dat goed zijn voor de middenklasse en de kmo’s, argumenteerde Magnette in De zevende dag op één.

‘Ik vraag niet om meer belastingen, ik vraag betere belastingen’, verwees hij naar het PS-pleidooi voor een vermogensbelasting en een minimumbelasting voor bedrijven. ‘Ons systeem is niet het meest eerlijke systeem. Als mensen met grote winsten uit vermogen wat meer zouden bijdragen, is dat een kwestie van eerlijkheid en efficiëntie.’

Kwestie van eerlijkheidOok de gelijkschakeling van de arbeiders- en bediendenstatuten is voor Magnette een kwestie van eerlijkheid. Zo wil hij in de eerste plaats de rechten van de meest kwetsbaren verbeteren. ‘Ik zeg niet dat de statuten van de bedienden dan naar omlaag moeten’, onderstreepte hij. ‘Als progressief vind je altijd dat hervormingen geen rechten mogen doen verliezen.’

Toch mag de hervorming ook geen extra kosten opleveren voor de sociale zekerheid, vindt de PS-topman voorts. Een eventuele meerkost is voor werkgevers en werknemers, die zelf een evenwichtig akkoord moeten vinden, klonk het. ‘Het zou toch te makkelijk zijn om te zeggen: voilà, wij hebben dit gevonden, maar hebben nu één of twee miljard extra nodig. In de huidige omstandigheden is dat onmogelijk.’ (Belga/KVDA)

Lees ook de opinie van Véronique Goossens: ‘Misschien moet Marc Coucke eens met John Crombez gaan eten’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content