Paul Buysse: Vlaanderen heeft holding België nodig

Meer Vlaanderen én een duurzaam Belgisch niveau zijn perfect met elkaar te verzoenen, zegt baron Paul Buysse deze week in Knack.

Meer Vlaanderen én een duurzaam Belgisch niveau zijn perfect met elkaar te verzoenen, zegt baron Paul Buysse deze week in Knack. Baron Paul Buysse is de eerste die aan het woord komt in de nieuwe interviewserie Gesprekken over België in Knack. “Er heerst vandaag een enorm fatalisme over de toekomst van België”, zegt de Bekaert-voorzitter. “Alsof het land onvermijdelijk zal moeten verdwijnen.”

Knack: Is dat dan niet zo? Hoe verzoent u die steeds voortschrijdende staatshervorming met het voortbestaan van België?

Buysse: Het is perfect mogelijk om het land te hervormen, het beter te structureren, zonder het te doen verdwijnen. België is een soort koepel, een holding zeg maar, zoals je die in ondernemingen hebt: verschillende divisies onder één holding. Die holding kan voor een soort coördinatie tussen de regio’s zorgen, zodat conflicten niet uit de hand lopen. En die holding kan gebruikt worden om ons te profileren op het internationale forum. De entiteit België heeft een zekere luister waar je bij internationale contacten je voordeel mee kunt doen. Die zullen we de komende decennia nog nodig hebben als we de economische tsunami die op ons afkomt in goede banen willen leiden.

Zal dat holdingniveau niet vervangen worden door Europa, zodat België op termijn overbodig wordt? Dat is de N-VA-redenering.

Buysse: Wij hebben dat Belgische holdingniveau nodig om twee redenen. Ten eerste omdat het bestaat en we het onmiddellijk (knipt met de vingers) kunnen inzetten. We moeten het efficiënter maken, dat wel. Maar het is er nu en we hebben het vandáág nodig. Ten tweede, wat Europa betreft. Ik wil wel, hoor. Maar als ik zie hoe de invloed van kleine regio’s op de besluitvorming de afgelopen tien jaar is afgenomen, en als ik dat projecteer naar de volgende tien jaar, dan is onze invloed in Europa straks maar een heel mager beestje. Dat zou ik graag tegen de N-VA zeggen: natuurlijk hopen we allemaal dat we ooit de Verenigde Staten van Europa zullen zijn, maar hou er rekening mee dat dat nog niet voor morgen is. Laat de bevolking dan ook niet in de waan dat het gemakkelijk zal zijn om het Belgische niveau weg te schuiven en te zeggen dat we voortaan Europeanen zijn.

Is België een sterk merk? Buysse: In ieder geval. Dat is net een van de problemen die we vandaag hebben. Vlaanderen is op dit moment nog een zwak merk, en toch zouden we alles op alles moeten zetten om internationaal te kunnen blijven meespelen. Ik spreek in China zelden over Vlaanderen, en dat heeft niets te maken met een gebrek aan Vlaamsgezindheid. Integendeel, iedereen weet dat ik zeer veel voor Vlaanderen heb gedaan. Maar ik ben realistisch. Als de Vlaamse minister-president naar China gaat, wordt hij op een laag niveau ontvangen, omdat Vlaanderen vandaag voor de doorsnee Chinees weinig of niets betekent. Als de koning op staatsbezoek gaat, wordt hij op het allerhoogste niveau ontvangen. Dan staat de voltallige Chinese regering op het bordes en komt de president hem persoonlijk verwelkomen. Inclusief kanonnen en klaroengeschal.

(JDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content