Een jaar na het referendum blikt Patrick Janssens terug op het belangrijkste en meest complexe dossier sinds het begin van zijn burgemeesterschap: de Oosterweelverbinding. Had de SP.A in de Vlaamse regering de Lange Wapper geaccepteerd, dan was hij gestopt als burgemeester en was hij uit de politiek gestapt, zegt Janssens.

Op 22 september 2010 besliste de Vlaamse regering dat de Antwerpse ring wordt rondgemaakt met een tunnel en niet met een brug. Het sleutelmoment in de lange aanloop naar die beslissing is volgens Janssens de bekendmaking van de resultaten van Arup/SUM. Dat studiebureau werd in 2008 gevraagd om de voorgestelde oplossingen nog een laatste keer met elkaar te vergelijken, en kwam uiteindelijk zelf met een tunnelalternatief op de proppen.

'Die studie heeft een dynamiek op gang gebracht die de aanvragers ervan niet hadden ingeschat,' zegt Janssens. 'Bij de presentatie had ik een gevoel als bij een T-slag van Jerommeke: hij slaat op een rotsblok en er gebeurt niets. Maar enkele prentjes later is de hele steen verbrijzeld.'

Voor de bekendmaking van Arup/SUM verdedigde Janssens de brug, maar die nieuwe studieresultaten deden hem van mening veranderen. Hij zegt verwonderd te zijn over de toenmalige houding van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

'Naarmate ik Arup/Sum zag evolueren, kwam ik langzaam maar zeker tot de overtuiging dat Kris Peeters hetzelfde zou doen als ik: die studie aangrijpen om de genomen beslissing terug te draaien. Ik was echt verwonderd dat Peeters dat na de voorstelling van de studie níét deed.'

Voor de actiegroepen stRaten-Generaal en Ademloos, die zich niet neerleggen bij de genomen beslissing, spreekt Janssens in het interview zijn respect uit. Maar hij vindt dat ze 'te weinig de positieve kanten zien en onderschatten wat ze hebben gerealiseerd'.

(JJA)

Een jaar na het referendum blikt Patrick Janssens terug op het belangrijkste en meest complexe dossier sinds het begin van zijn burgemeesterschap: de Oosterweelverbinding. Had de SP.A in de Vlaamse regering de Lange Wapper geaccepteerd, dan was hij gestopt als burgemeester en was hij uit de politiek gestapt, zegt Janssens. Op 22 september 2010 besliste de Vlaamse regering dat de Antwerpse ring wordt rondgemaakt met een tunnel en niet met een brug. Het sleutelmoment in de lange aanloop naar die beslissing is volgens Janssens de bekendmaking van de resultaten van Arup/SUM. Dat studiebureau werd in 2008 gevraagd om de voorgestelde oplossingen nog een laatste keer met elkaar te vergelijken, en kwam uiteindelijk zelf met een tunnelalternatief op de proppen. 'Die studie heeft een dynamiek op gang gebracht die de aanvragers ervan niet hadden ingeschat,' zegt Janssens. 'Bij de presentatie had ik een gevoel als bij een T-slag van Jerommeke: hij slaat op een rotsblok en er gebeurt niets. Maar enkele prentjes later is de hele steen verbrijzeld.' Voor de bekendmaking van Arup/SUM verdedigde Janssens de brug, maar die nieuwe studieresultaten deden hem van mening veranderen. Hij zegt verwonderd te zijn over de toenmalige houding van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). 'Naarmate ik Arup/Sum zag evolueren, kwam ik langzaam maar zeker tot de overtuiging dat Kris Peeters hetzelfde zou doen als ik: die studie aangrijpen om de genomen beslissing terug te draaien. Ik was echt verwonderd dat Peeters dat na de voorstelling van de studie níét deed.' Voor de actiegroepen stRaten-Generaal en Ademloos, die zich niet neerleggen bij de genomen beslissing, spreekt Janssens in het interview zijn respect uit. Maar hij vindt dat ze 'te weinig de positieve kanten zien en onderschatten wat ze hebben gerealiseerd'. (JJA)