Patrick Dewael, wiens naam circuleerde als mogelijke nieuwe partijvoorzitter van Open VLD schaart zich achter Gwendolyn Rutten. Zij werd als concensuskandidaat van de partijtop naar voren geschoven. Dat schrijft De Standaard.

De partijtop onder leiding van Europees parlementslid, oudvoorzitter en voormalig premier Guy Verhofstadt besliste dat er voor deze voorzittersverkiezingen niet zou gewerkt worden met trio's, een kandidaat-voorzitter en twee 'running mates'. Een uitgelezen kransje topliberalen zou een consensuskandidaat naar voren schuiven.

Daarbij was de keuze er een tussen een jonge kandidaat, om de kaart van de verjonging te trekken, of een ervaren rot, die de partij in rustig vaarwater moet houden tot 2014, bij de samenvallende verkiezingen.

Gwendolyn Rutten kwam uit dat conclaaf naar voren. Maar meteen circuleerde ook de naal van fractieleider Patrick Dewael. Maar die heeft nu, na 'rijp beraad en vele interne gesprekken', besloten om zich niet in de strijd te gooien, zo schrijft De Standaard. "Sinds de fractiedagen in Oostende waar afgesproken werd om een consensuskandidaat te zoeken, trokken verschillende mensen aan mijn mouw", zegt Dewael aan de krant.

Dewael: 'Alle clans en generaties moeten aan hetzelfde zeel trekken'

"Uiteindelijk heb ik besloten om niet in te gaan op de vraag. Ten eerste omdat we twee jaar geleden gekozen hebben voor verjonging. Het zou niet goed zijn mochten we nu plots weer van koers veranderen. Daarnaast ben ik een engagement aangegaan in Tongeren - ik heb beloofd zes jaar lang burgemeester te zijn - én ik voel mij eigenlijk heel goed in het parlement. Een ervaren fractieleider en een jonge voorzitter zijn perfect complementair."

Dewael zegt nog aangenaam verrast te zijn over de consensus die in de partij gegroeid is rond Rutten. Hij hoopt dat "alle clans en generaties" binnen de Open VLD "aan hetzelfde zeel trekken".

Twee outsiders: Egbert Lachaert en Philippe De Backer

Zoals dat de traditie is bij blauw zal Rutten het echter niet zomaar in de schoot geworpen krijgen. Er circuleren al twee namen van outsiders die ook willen meedoen: Egbert Lachaert (35), OCMW-voorzitter van Merelbeke, is in de partij alvast de statutair verplichte steun aan het vragen. Ook Europees parlementslid Philippe De Backer (33) zegt aan De Standaard "veel goesting" te hebben. (SD)

Patrick Dewael, wiens naam circuleerde als mogelijke nieuwe partijvoorzitter van Open VLD schaart zich achter Gwendolyn Rutten. Zij werd als concensuskandidaat van de partijtop naar voren geschoven. Dat schrijft De Standaard. De partijtop onder leiding van Europees parlementslid, oudvoorzitter en voormalig premier Guy Verhofstadt besliste dat er voor deze voorzittersverkiezingen niet zou gewerkt worden met trio's, een kandidaat-voorzitter en twee 'running mates'. Een uitgelezen kransje topliberalen zou een consensuskandidaat naar voren schuiven. Daarbij was de keuze er een tussen een jonge kandidaat, om de kaart van de verjonging te trekken, of een ervaren rot, die de partij in rustig vaarwater moet houden tot 2014, bij de samenvallende verkiezingen. Gwendolyn Rutten kwam uit dat conclaaf naar voren. Maar meteen circuleerde ook de naal van fractieleider Patrick Dewael. Maar die heeft nu, na 'rijp beraad en vele interne gesprekken', besloten om zich niet in de strijd te gooien, zo schrijft De Standaard. "Sinds de fractiedagen in Oostende waar afgesproken werd om een consensuskandidaat te zoeken, trokken verschillende mensen aan mijn mouw", zegt Dewael aan de krant. Dewael: 'Alle clans en generaties moeten aan hetzelfde zeel trekken'"Uiteindelijk heb ik besloten om niet in te gaan op de vraag. Ten eerste omdat we twee jaar geleden gekozen hebben voor verjonging. Het zou niet goed zijn mochten we nu plots weer van koers veranderen. Daarnaast ben ik een engagement aangegaan in Tongeren - ik heb beloofd zes jaar lang burgemeester te zijn - én ik voel mij eigenlijk heel goed in het parlement. Een ervaren fractieleider en een jonge voorzitter zijn perfect complementair."Dewael zegt nog aangenaam verrast te zijn over de consensus die in de partij gegroeid is rond Rutten. Hij hoopt dat "alle clans en generaties" binnen de Open VLD "aan hetzelfde zeel trekken". Twee outsiders: Egbert Lachaert en Philippe De BackerZoals dat de traditie is bij blauw zal Rutten het echter niet zomaar in de schoot geworpen krijgen. Er circuleren al twee namen van outsiders die ook willen meedoen: Egbert Lachaert (35), OCMW-voorzitter van Merelbeke, is in de partij alvast de statutair verplichte steun aan het vragen. Ook Europees parlementslid Philippe De Backer (33) zegt aan De Standaard "veel goesting" te hebben. (SD)