‘Patiënte overleed omdat chirurg vastzat door acties van stakers’

Actievoerders nabij Luik op maandag 19 oktober 2015 © Belga Image

Het ziekenhuis Notre-Dame de Hermalle in Luik heeft een klacht ingediend tegen onbekenden wegens onopzettelijke doodslag, na het overlijden van een patiënte die te laat geopereerd werd omdat haar chirurg maandag geblokkeerd werd door betogers. Dat zegt de directie van het ziekenhuis. Vakbond FGTB betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden.

‘Maandag werd om 5.23 uur ’s ochtends een 74-jarige patiënte van Deense afkomst naar het ziekenhuis Notre-Dame de Hermalle gebracht. Ze had een inwendige bloeding, was in een zorgwekkende toestand en had een spoedoperatie nodig. We hebben de chirurg van wacht opgeroepen. Die vertrok rond 6 uur bij hem thuis en kwam op de autoweg ter hoogte van de brug van Cheratte vast te zitten in een opstopping veroorzaakt door stakende betogers van de vakbond FGTB’, legde de medische directeur van het ziekenhuis, Philippe Olivier, uit.

Volgens het ziekenhuis riep de arts de hulp van een agent van de motorpolitie in. ‘Onze chirurg en de politieman hebben risico’s genomen, onder meer door in tegenrichting te rijden. Uiteindelijk kwam de chirurg om 7 uur in het ziekenhuis aan. De ingreep werd uitgevoerd, maar de patiënte stierf korte tijd later op de afdeling voor intensieve zorg.’

Alarmkreet

De directeur betreurde dat een actie van stakers ‘het verkeer dusdanig belemmerde dat medische diensten erdoor verlamd werden’.

Het ziekenhuis wil het stakingsrecht niet aanvechten, maar besliste een klacht in te dienen bij wijze van ‘alarmkreet’ tegen deze manier van betogen ‘zonder inschatting van de gevolgen’.

Oorzakelijk verband

De chirurg zal verhoord worden in het kader van het gerechtelijke onderzoek, preciseerde de ziekenhuisdirectie. Ze laat het aan het gerecht om ‘al dan niet een oorzakelijk verband te leggen tussen de blokkade en het overlijden van de patiënte’.

De familie van de Deense vrouw diende tot dusver geen klacht in, aldus nog het ziekenhuis.

‘Actie mislukt’

De Franstalige socialistische vakbond FGTB heeft intussen zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden van de Deense vrouw. Francis Gomez, voorzitter van de FGTB Luik-Hoei-Waremme, noemt een deel van de actie “totaal mislukt”.

“De acties zijn in geen geval ingegeven door kwaadaardigheden of de wil om anderen te schaden, integendeel”, aldus Gomez. De vakbondsman hoopt dat het gerecht “zijn werk doet” met de klacht die het ziekenhuis heeft ingediend. Toch begrijpt Gomez niet “dat in zo’n noodgeval het ziekenhuis geen plan B heeft”.

Maar de vakbond, die tot de actie maandag in de provincie Luik had opgeroepen, steekt ook de hand in eigen boezem. De regiovoorzitter wil dan ook dat de socialistische vakbond zichzelf in vraag stelt. “Voor de staking van maandag was het een van onze doelstellingen om onze ideeën te ontwikkelen maar de operatie is totaal mislukt”, zegt Gomez. “Door de verschillende incidenten zijn de media meer bezig met de vorm van de beweging dan met de inhoud, iets wat ik kan begrijpen. En ik veroordeel de betogers evenmin. In tegendeel, de FGTB zal hierover moeten nadenken en toegeven dat bepaalde acties meer problemen dan iets anders met zich meebrengen.”

(Belga)

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content