Op de luchthaven van Luik hebben meer dan honderd ontevreden passagiers woensdagochtend urenlang geweigerd een vliegtuig van Ryanair te verlaten. De Ierse luchtvaartmaatschappij verdedigt zich tegen de kritiek.

Het vertraagde toestel was uitgeweken naar de Waalse luchthaven van Bierset omdat de bestemming, de luchthaven Beauvais bij Parijs, was gesloten.

Het vliegtuig was dinsdagavond met drie uur vertraging vertrokken uit de Marokkaanse stad Fez. Wegens het late tijdstip kon het toestel niet landen in het Noord-Franse Beauvais.

Kort voor middernacht kwam het toestel aan in Luik. De piloten en de bemanning zouden zijn vertrokken en de passagiers hebben achtergelaten. De passagiers eisten echter dat de piloot koers zou zetten richting Beauvais, waar ze oorspronkelijk moesten landen.

Pas vier uur later kwamen de passagiers uit het toestel. Om 4.30 uur 's nachts vertrokken ze dan met de bus naar Beauvais.

Volgens de woordvoerder van de luchthaven van Luik was het probleem dat het cabinepersoneel 'off-duty' was. De bemanning mocht niet meer werken na die vlucht en de luchtvaartmaatschappij had geen personeel in Luik.

Het was volgens de woordvoerder dus het luchthavenpersoneel dat
de situatie moest oplossen.

Ryanair verdedigt zich

In een reactie zegt Ryanair dat het toestel werd afgeleid wegens hevige mist rond het vliegveld van Beauvais. Volgens de Ierse lagekostenmaatschappij waren de passagiers op de vlucht vanuit Fez echter onredelijk.

Volgens Ryanair weigerden ze de raadgevingen te volgen waarmee ze hun reis konden beëindigen. De bemanning heeft het vliegtuig pas verlaten op het moment dat de passagiers over de schreef gingen, aldus Ryanair.

De maatschappij wijst erop dat het de normale
veiligheidsprocedure voor alle luchtvaartmaatschappijen is om vluchten af te leiden naar een andere luchthaven als de weersomstandigheden het landen op de luchthaven van bestemming niet toelaten.

De passagiers hebben de instructies van de bemanning genegeerd en bleven in het vliegtuig zitten tot de luchthavenpolitie hen vroeg om uit te stappen, aldus Ryanair.

Op de luchthaven van Luik hebben meer dan honderd ontevreden passagiers woensdagochtend urenlang geweigerd een vliegtuig van Ryanair te verlaten. De Ierse luchtvaartmaatschappij verdedigt zich tegen de kritiek.Het vertraagde toestel was uitgeweken naar de Waalse luchthaven van Bierset omdat de bestemming, de luchthaven Beauvais bij Parijs, was gesloten. Het vliegtuig was dinsdagavond met drie uur vertraging vertrokken uit de Marokkaanse stad Fez. Wegens het late tijdstip kon het toestel niet landen in het Noord-Franse Beauvais. Kort voor middernacht kwam het toestel aan in Luik. De piloten en de bemanning zouden zijn vertrokken en de passagiers hebben achtergelaten. De passagiers eisten echter dat de piloot koers zou zetten richting Beauvais, waar ze oorspronkelijk moesten landen. Pas vier uur later kwamen de passagiers uit het toestel. Om 4.30 uur 's nachts vertrokken ze dan met de bus naar Beauvais.Volgens de woordvoerder van de luchthaven van Luik was het probleem dat het cabinepersoneel 'off-duty' was. De bemanning mocht niet meer werken na die vlucht en de luchtvaartmaatschappij had geen personeel in Luik. Het was volgens de woordvoerder dus het luchthavenpersoneel dat de situatie moest oplossen.Ryanair verdedigt zichIn een reactie zegt Ryanair dat het toestel werd afgeleid wegens hevige mist rond het vliegveld van Beauvais. Volgens de Ierse lagekostenmaatschappij waren de passagiers op de vlucht vanuit Fez echter onredelijk.Volgens Ryanair weigerden ze de raadgevingen te volgen waarmee ze hun reis konden beëindigen. De bemanning heeft het vliegtuig pas verlaten op het moment dat de passagiers over de schreef gingen, aldus Ryanair.De maatschappij wijst erop dat het de normale veiligheidsprocedure voor alle luchtvaartmaatschappijen is om vluchten af te leiden naar een andere luchthaven als de weersomstandigheden het landen op de luchthaven van bestemming niet toelaten.De passagiers hebben de instructies van de bemanning genegeerd en bleven in het vliegtuig zitten tot de luchthavenpolitie hen vroeg om uit te stappen, aldus Ryanair.