Partijen willen nieuwe voorzitter Kazachgate-onderzoekscommissie, cdH weigert

Francis Delpérée © Belga Image

CdH-coryfee Francis Delpérée is voorlopig nog geen voorzitter van de onderzoekscommissie naar het ontstaan van de afkoopwet en de rol van Armand De Decker (MR) daarin. Delpérée ontving in het verleden het Grootkruis van de Orde Van Malta, een conservatieve vereniging die in de hele zaak niet onbesproken is. Het parlement vraagt cdH nu om een ongecontesteerde kandidaat voor te dragen – maar de franstalige christendemocraten weigeren.

De onderzoekscommissie naar de zogenaamde Kazachgate-affaire moet op zoek naar een nieuwe voorzitter. Die komt nog steeds uit de cdH-familie, maar de Conferentie van Voorzitters – een bestuursorgaan in het federaal parlement met onder meer een lid van iedere fractie – heeft besloten de voorgedragen kandidaat Francis Delpérée (cdH) te weigeren. Die kwam in het oog van de storm te staan nadat bekend werd dat hij in het verleden gedecoreerd werd met het Groot Kruis van de Orde Van Malta.

Die Orde Van Malta, een conservatief-christelijke beweging die vooral aan lobbywerk en liefdadigheid doet, zou Armand De Decker (MR) in opdracht van Frankrijk op pad hebben gezet om ervoor zorgen dat de wet op de verruimde minnelijke schikking – de zogenaamde afkoopwet – gauw-gauw door het parlement werd gestemd. Op die manier kon de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev aan een fraudeproces ontsnappen. Voor Frankrijk moest het dienen als pasmunt bij een groot order Kazachse vliegtuigen.

Gezocht: m/v met voldoende draagvlak

Delpérée zelf relativeerde de banden met de Orde, en sprak schande van de ‘politieke intoxicatie’ van sommigen die hem verdacht probeerden te maken. Ook al is het niet duidelijk op welke manier de Orde precies in de zaak betrokken is, toch lijkt het erop dat Delpérée aan het kortste eind trekt.

We moeten toch zien dat we op een bepaald moment niet met een voorzitter zitten die als getuige gehoord moet worden

De discussie over het voorzitterschap kwam vandaag op de agenda van de Conferentie van Voorzitters, die nog niet tot een beslissing kwam. Wel is het reglement van de Kamer erg duidelijk: als er slechts één kandidaat is, is hij of zij automatisch voorzitter zonder dat er een stemming bij te pas moet komen, verduidelijkt een betrokkene. Alle fracties willen het systeem-D’hondt – waardoor cdH aan beurt is om de voorzitter te leveren – ook respecteren, dus de voorzittershamer is nog steeds voor cdH.

Conclusie: de oppositiepartij wordt uitgenodigd iemand voor te stellen die voldoende draagvlak heeft. ‘We moeten toch zien dat we op een bepaald moment niet met een voorzitter zitten die als getuige gehoord moet worden omdat hij een rol gespeeld heeft in het parlementaire proces rond de wet op de verruimde minnelijke schikking’, zo verwoordde PS-fractieleidster Laurette Onkelinx het.

cdH weigert

Voor de christendemocraten van cdH blijft Francis Delpérée nochtans de juiste kandidaat, ook na de oproep van de Conferentie van Voorzitters. Dat bevestigde fractieleidster Cathérine Fonck.

(Belga/SK)

Partner Content