Binnen het Vlaams parlement is begin april een politieke werkgroep opgericht om het nut en de werking van de paraparlementaire instellingen tegen het licht te houden. Dat schrijft De Morgen dinsdag. Aanleiding is de kritiek in verschillende fracties op het Kinderrechtencommissariaat, het Vlaams Vredesinstituut en het Instituut Samenleving en Technologie (IST).

Meerwaarde

Een basisnota van de werkgroep belicht meerdere scenario's, met een opheffing als meest verregaande optie. Volgens de krant heeft parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) "met het oog op een fundamentele discussie" een samenvattende nota uitgewerkt. Daarin staan vragen over de meerwaarde van de drie instellingen voor het parlement, maar ook over hun stijgende kosten. Bedoeling is na te gaan of en waar er financiële en andere synergieën mogelijk zijn, luidt het.

Opheffing

Concreet werkt de nota telkens verschillende scenario's uit, waarbij in de meest verregaande variant gedacht wordt aan de opheffing van het Vredesinstituut en het Kinderrechtencommissariaat. Voor het IST dreigt in extremis een volledige integratie in de administratie van het parlement.

Overheveling

Minder verregaande opties zijn het behouden van de kinderrechtencommissaris met een overheveling van alle ondersteunende diensten, of het overhevelen van slechts enkele functies. Belangrijke kanttekening is de oprichting vorig jaar van een Kenniscentrum Kinderrechten, met onderzoekers van een hele reeks universiteiten. De onderzoeksopdracht kan dus bijvoorbeeld naar die nieuwe instelling gaan.

Conflict

Ook voor het Vredesinstituut bestaat het alternatief erin slechts bepaalde opdrachten over te dragen, aldus nog de krant. Vooral het "conflictueuze karakter van de adviesverlening van het VVI" zou bepaalde fracties hoog zitten. (Belga)

Binnen het Vlaams parlement is begin april een politieke werkgroep opgericht om het nut en de werking van de paraparlementaire instellingen tegen het licht te houden. Dat schrijft De Morgen dinsdag. Aanleiding is de kritiek in verschillende fracties op het Kinderrechtencommissariaat, het Vlaams Vredesinstituut en het Instituut Samenleving en Technologie (IST). Meerwaarde Een basisnota van de werkgroep belicht meerdere scenario's, met een opheffing als meest verregaande optie. Volgens de krant heeft parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) "met het oog op een fundamentele discussie" een samenvattende nota uitgewerkt. Daarin staan vragen over de meerwaarde van de drie instellingen voor het parlement, maar ook over hun stijgende kosten. Bedoeling is na te gaan of en waar er financiële en andere synergieën mogelijk zijn, luidt het. Opheffing Concreet werkt de nota telkens verschillende scenario's uit, waarbij in de meest verregaande variant gedacht wordt aan de opheffing van het Vredesinstituut en het Kinderrechtencommissariaat. Voor het IST dreigt in extremis een volledige integratie in de administratie van het parlement. Overheveling Minder verregaande opties zijn het behouden van de kinderrechtencommissaris met een overheveling van alle ondersteunende diensten, of het overhevelen van slechts enkele functies. Belangrijke kanttekening is de oprichting vorig jaar van een Kenniscentrum Kinderrechten, met onderzoekers van een hele reeks universiteiten. De onderzoeksopdracht kan dus bijvoorbeeld naar die nieuwe instelling gaan. Conflict Ook voor het Vredesinstituut bestaat het alternatief erin slechts bepaalde opdrachten over te dragen, aldus nog de krant. Vooral het "conflictueuze karakter van de adviesverlening van het VVI" zou bepaalde fracties hoog zitten. (Belga)