In het dossier van de verdwijning van Vera Van Laer wil het Antwerpse parket deze zaak voor het Hof van Assisen brengen ondanks het ontbreken van een lijk. Het is een merkwaardige affaire die al veel stof heeft doen oplaaien en zowel het Antwerpse parket als de vroegere opsporingsdienst van de Antwerpse politie, OD, in een slecht daglicht stelt.

Verdachten zijn hier Marc H, een topman van de vroegere OD, en zijn toenmalige goede vriend Marc De Schutter, een sleutelfiguur in het fraudeverhaal rond de in 1990 teloorgegane Antwerpse videoverhuurketen Superclub. Vera Van Laer verdween op 5 juli 1996 en is sindsdien spoorloos. Het gerecht gaat er vanuit dat ze ook vermoord werd en verdenkt Marc H. en Marc De Schutter van betrokkenheid hierbij.

Fraudeverhaal

Een lijk werd er, ondanks grote zoektochten tot in Nederland toe, nooit gevonden. Volgens De Schutter had hij ze die dag aan het Antwerpse Centraal Station afgezet om er de trein naar Nice te nemen om er haar twee kinderen te gaan bezoeken. Analyse van zijn telefoonverkeer toonde echter dat De Schutter hier loog en hij vloog de cel in.

Het onderzoek leidde tot niets en achteraf is gebleken dat dit mee door vrienden van De Schutter was gedaan. Een tweede enquête, geleid door de nu op pensioen zijnde politieman François Kind, kwam er in 2012 in de rand van het fraudeverhaal rond de zaalvoetbalclub Forcom waar Marc H. eveneens in opspraak kwam.

De vroegere echtgenote van Marc H. en Vera Van Laer runden samen vlakbij het kantoor van de Antwerpse gerechtelijke politie toen de Road In, een café waar nogal wat flikken van de GP kwamen. Tijdens dit tweede onderzoek speelden Marc De Schutter en Marc H. elkaar zowat de zwarte piet toe.

Assisen

"Marc De Schutter heeft steeds zijn onschuld staande gehouden. Bovendien ging een Antwerps parketmagistraat samen met de rechter van de kamer waar hij zetelde in de Nederlandse villa van De Schutter de liefde bedrijven. De zaak kan dus ook wel eens gênant worden voor het Antwerps parket", stelt een vroegere zakenvriend van De Schutter.

Desondanks besloot het Antwerps parket de zaak toch naar assisen te willen verwijzen. Dat parket is nu bezig met het klassieke moraliteitsonderzoek eigen aan assisenzaken. Marc De Schutter was onbereikbaar voor een reactie.

Willy Van Damme

In het dossier van de verdwijning van Vera Van Laer wil het Antwerpse parket deze zaak voor het Hof van Assisen brengen ondanks het ontbreken van een lijk. Het is een merkwaardige affaire die al veel stof heeft doen oplaaien en zowel het Antwerpse parket als de vroegere opsporingsdienst van de Antwerpse politie, OD, in een slecht daglicht stelt. Verdachten zijn hier Marc H, een topman van de vroegere OD, en zijn toenmalige goede vriend Marc De Schutter, een sleutelfiguur in het fraudeverhaal rond de in 1990 teloorgegane Antwerpse videoverhuurketen Superclub. Vera Van Laer verdween op 5 juli 1996 en is sindsdien spoorloos. Het gerecht gaat er vanuit dat ze ook vermoord werd en verdenkt Marc H. en Marc De Schutter van betrokkenheid hierbij. Een lijk werd er, ondanks grote zoektochten tot in Nederland toe, nooit gevonden. Volgens De Schutter had hij ze die dag aan het Antwerpse Centraal Station afgezet om er de trein naar Nice te nemen om er haar twee kinderen te gaan bezoeken. Analyse van zijn telefoonverkeer toonde echter dat De Schutter hier loog en hij vloog de cel in. Het onderzoek leidde tot niets en achteraf is gebleken dat dit mee door vrienden van De Schutter was gedaan. Een tweede enquête, geleid door de nu op pensioen zijnde politieman François Kind, kwam er in 2012 in de rand van het fraudeverhaal rond de zaalvoetbalclub Forcom waar Marc H. eveneens in opspraak kwam. De vroegere echtgenote van Marc H. en Vera Van Laer runden samen vlakbij het kantoor van de Antwerpse gerechtelijke politie toen de Road In, een café waar nogal wat flikken van de GP kwamen. Tijdens dit tweede onderzoek speelden Marc De Schutter en Marc H. elkaar zowat de zwarte piet toe. "Marc De Schutter heeft steeds zijn onschuld staande gehouden. Bovendien ging een Antwerps parketmagistraat samen met de rechter van de kamer waar hij zetelde in de Nederlandse villa van De Schutter de liefde bedrijven. De zaak kan dus ook wel eens gênant worden voor het Antwerps parket", stelt een vroegere zakenvriend van De Schutter.Desondanks besloot het Antwerps parket de zaak toch naar assisen te willen verwijzen. Dat parket is nu bezig met het klassieke moraliteitsonderzoek eigen aan assisenzaken. Marc De Schutter was onbereikbaar voor een reactie. Willy Van Damme