Parket vordert 48.000 euro van Skype voor weigering medewerking gerechtelijk dossier

Skype. © .

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen is softwarebedrijf Skype donderdag verschenen voor het weigeren van medewerking in een gerechtelijk dossier. Skype zou geen info over gevoerde gesprekken tussen gebruikers hebben willen verstrekken, maar volgens Skype is dat technisch onmogelijk. Daarnaast meent Skype dat de strafvordering onontvankelijk is omdat het bedrijf met hoofdzetel in Luxemburg niet gebonden is aan de Belgische wetgeving. Het parket vorderde een boete van 48.000 euro.

In september 2012 werd aan softwarebedrijf Skype gevraagd om in het kader van een gerechtelijk dossier gegevens te verstrekken omtrent de gesprekken tussen twee gebruikers. Skype ging daar gedeeltelijk op in en voorzag in info over e-mailadressen, voorgeschiedenis van de gebruikers, accountgegevens en IP-adressen. Skype gaf echter geen info over de inhoud van de gesprekken, iets wat volgens hen technisch ook niet mogelijk is in livegesprekken.

De onderzoeksrechter die het gerechtelijk dossier beheerde, vond de verstrekte info ontoereikend en vroeg een pv te laten opmaken voor weigering tot medewerking in gerechtelijk dossier. Volgens het openbaar ministerie is Skype gebonden aan de telecomwetgeving die stelt dat telecomoperatoren of verstrekkers van communicatiedienstverlening hun medewerking moeten verlenen aan het Belgische gerecht wanneer dat in het kader van een gerechtelijk onderzoek bepaalde info opvraagt.

‘Geen operator, noch dienstverlener’

Skype zelf meent dat het niet gebonden is aan die wetgeving, aangezien het bedrijf geen operator noch dienstverlener is, maar slechts een aanbieder van bepaalde software. “De effectieve overdracht van gegevens gebeurt niet door Skype maar door de internetprovider die de gebruiker heeft geïnstalleerd”, aldus meester Thomas Daenen. “Bovendien heeft Skype geen fysieke infrastructuur noch personeel in België. Indien er ergens een vorm van controle zou moeten gebeuren op Belgische gebruikers, dan zou die sowieso vanuit Luxemburg moeten gebeuren, en daarvoor moet het Belgische gerecht via een internationale rogatoire opdracht toestemming krijgen van het Luxemburgse gerecht.”

De verdediging van Skype meent dat het parket deloyaal was en bepaalde elementen à décharge niet in het dossier wilde opnemen. Bovendien werd geknoeid met een datum waardoor een vals stuk in het dossier zit. “De onderzoeksrechter is zijn beslissingsmacht te buiten gegaan door te vragen om een pv op te stellen”, aldus meester Frédéric Thiebaut. “Het parket moet een volledig dossier voorleggen, dus ook de elementen die in het voordeel zijn van mijn cliënt. De regels moeten gerespecteerd worden en deze deloyauteit moet bestraft worden met onontvankelijkheid van de strafvordering.”

Een stelling waar het parket het niet mee eens is. “De gevoegde stukken moeten wel relevant zijn, er is absoluut geen sprake van kwaadwillig handelen”, klinkt het. Het openbaar ministerie vorderde een geldboete van 48.000 euro, de verdediging wil dat de strafvordering onontvankelijk wordt verklaard en vraagt anders de vrijspraak. De rechtbank doet wellicht uitspraak op 13 oktober. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content